lk11 Polva haigla Ragnar Vutt1. jaanuaril 2020 alustas Põlva haiglas tööd ämmaemanduskeskus, mille loomine tähendab ämmaemandate täiendõpet ning nende suuremat rolli ja vastutust lapseootel naise jälgimisel. Loodavas ämmaemanduskeskuses töötavad iseseisvate spetsialistidena ämmaemandad, kes toetavad naisi ja peresid enne rasedust, raseduse ajal, sünnitusel ja sünnitusjärgsel perioodil.


Ämmaemandad jälgivad rasedust, pakuvad raseduskriisi nõustamist ning korraldavad perekooli loenguid. Ämmaemanduskeskuses pakutakse ka sünnieelset päevastatsionaarset ravi rasedatele, kes vajavad uuringuid ja ravi, kuid ei pea jääma ööpäevaringselt haiglasse.


Sünnituse järgselt pakutakse ämmaemanduskeskuses teenuseid nii emale kui lapsele. Imetamisnõustamisel nõustab ja abistab ämmaemand lapse eest hoolitsemisel ja toitmisel. Kohapeal on võimalus ka last kaaluda ning nõu saab imetamisprobleemide korral. Ämmaemanduskeskus pakub kõigile sünnitanud naistele sünnitusjärgse koduvisiidi võimalust. Samuti oodatakse ämmaemanduskeskusesse sünnitusjärgsele vastuvõtule naisi 6–8 nädala möödumisel sünnitusest.


Lisaks raseduse ja sünnitusjärgse perioodiga seotud teenustele nõustatakse ämmaemanduskeskuses naistehaiguste ja sugulisel teel levivate haiguste valdkonnas, rasestumisvastaste vahendite kasutamise küsimustes ja seksuaalkasvatuse ja pereplaneerimise teemadel ning teostatakse emakakaelavähi sõeluuringuid. Kuni 26-aastaseid noori nõustatakse turvalises ja konfidentsiaalses keskkonnas seksuaalsuse ja tervisega seotud teemadel. Näiteks saavad noored nõu keha areng ja füsioloogia mõistmisega seotud teemadel, seksuaalsel teel levivate haiguste kohta ning seksuaalvägivalda puudutavat nõustamist.


Erakorralist abi pakutakse ämmaemanduskeskuses esmaspäevast reedeni kell 08.00−16.00, muul ajal tuleks pöörduda Põlva Haigla, Lõuna-Eesti Haigla või Tartu Ülikooli Kliinikumi erakorralise meditsiini osakonda. Ämmaemanduskeskuse infotelefon on 799 9129.


lk11 Egle LihtsaEgle Lihtsa, Põlva haigla ämmaemandusjuht
Praegusel ajahetkel on Põlva Haigla Ämmaemanduskeskuses käimas tihe töö parimate vastuvõtutingimuste loomiseks. Koostöös haigla juhtkonnaga töötatakse välja kõige uuenduslikumaid ja parimaid lahendusi patsientidele – eeskätt silmas pidades perede mugavust ja kodulähedase teenuse kättesaadavust. Hoolimata asjaolust, et sünnitada Põlva haigla ämmaemanduskeskuses ei saa, tahame tagada peredele ja naistele võimaluse sünnituseelseks ja sünnitusjärgseks hoolduseks kodukohale lähedal.


Ämmaemanduskeskuses töötavad kogenud sünnitustoa ämmaemandad, mis tähendab, et ajahetkel, mil naine ei tea, kas on tarvidust pöörduda sünnitusosakonda Tartusse, Võrru või Tallinnasse, oskavad ämmaemandad anda asjakohast nõu.


Tegeleme jätkuvalt koolitamise ja edasise tööplaani koostamisega. Toimuvad vastuvõtud ja kõigi raseduse, sünnituse ja sellele järgneva ajaga seotud muredega ämmaemanduskeskusesse pöördumine on väga oodatud. Tulla võib ka lihtsalt tulevikuvõimalusi uudistama.


Ämmaemanduskeskuses on avatud vastuvõtud sünnitusjärgsetele patsientidele – emadele ja lastele ning ootame väga ka isasid. Hoolimata sünnituse toimumise kohast ootame ämmaemanduskeskusesse emasid ja lapsi vastuvõtule esimese seitsme sünnitusjärgse päeva jooksul.


Tulevikuplaan on laiendada perekooli loengute teemade nimekirja. Samuti tahame juurutada sünnitusjärgse koduvisiidi tegemist peredele, et veelgi rohkem mugavust värskele emale ja ilmakodanikule pakkuda.


Soovime hakata pakkuma haigekassa ravikindlustusega naistele kiiret emakakaelavähi sõeluuringu teostamise võimalust eelneva registreerimisvajaduseta.


Ämmaemanduskeskus hakkab käima noortenõustamisteenusega käsikäes ning noored oma tähelepanekute ja muredega on väga oodatud patsiendid!