14. jaanuar
9.00–12.00, L. Puusepa 2, ruum 227
Kirjanduse otsingu strateegia ülesehitamine, teostamine ja dokumenteerimine.
Põhimõisted. Küsimuse sõnastamine. Terminite määratlemine. Otsingustrateegia ülesehitamine, terminite kasutamise võimalused . Otsingustrateegia teostamine. Lõpliku strateegia kontrollimine. Otsingu dokumenteerimine. Praktilised harjutused.


28. jaanuar
9.00–12.00, L. Puusepa 2, ruum 227
Kirjanduse otsing kliinikumi tõenduspõhise meditsiini andmebaaside (EBM Collection) põhjal
Ülevaade kliinikumi meditsiiniinfo keskusest ja andmebaasidest. Infootsingu põhimõisted andmebaasides. Tõenduspõhine meditsiin (EBM). PICO-meetod ja selle rakendamine küsimuse püstitamisel. EBM, OVID Medline, PubMed, liitotsing, MesH, tõenduspõhine info (Clinical Queries). Praktilised harjutused.


11. veebruar
13.00–16.00, L. Puusepa 2, ruum 227
Baaskoolitus kliinikumi andmebaaside kasutamiseks ja tõenduspõhise meditsiini informatsiooni leidmiseks ning hindamiseks
Ülevaade kliinikumi meditsiiniinfo keskusest ja andmebaasidest. Infootsingu põhimõisted andmebaasides. Tõenduspõhine meditsiin (EBM). PICO-meetod ja selle rakendamine küsimuse püstitamisel. Otsingu tulemuste hindamine ja dokumenteerimine.


10. märts
14.00–16.00, L. Puusepa 2, ruum 227
Hea uurimisküsimuse moodustamine. Uus!
Milline on hea uurimisküsimus? Abivahendid (PICO, PICOT jne) küsimuse täpseks sõnastamiseks. Uurimisküsimuse arendamine otsingustrateegiaks (PubMed).
Koolitus on praktilise suunitlusega.


7. aprill
13.00–16.00, L. Puusepa 2, ruum 227
Mis on infokirjaoskus? Põhimõisted ja päringu (infootsingu küsimuse) ülesehitamine ja teostamine erinevate andmebaaside näitel.
Põhimõisted: infokirjaoskus, infopäring, infovajadus, võtmesõna, märksõna. Küsimuse püstitamine, märksõnaotsing. Teemaportaalid, repositooriumid, Google Scholar. Kliinikumi infoallikad ja nendega töötamine. RSS. Alert teenus. OVID Medline. EBM Collection. Tõenduspõhise meditsiini infoallikad OVIDis.. Micromedex Solutions ravimitealane infoallikas. Stat!Ref meditsiiniraamatud. UpToDate. EBSCO andmebaasid. PubMed, PubMed MeSH. PubMed Clinical Queries


14. aprill
14.00–16.00, L. Puusepa 2, ruum 227
Viitehaldustarkvarad – koguda, hallata, salvestada ja jagada teavet, samuti luua tsitaate ja bibliograafiaid. ZOTERO, MEDNELEY, ENDNOTE
Praktilised harjutused.


21. aprill
13.00–16.00, L. Puusepa 2, ruum 227
PICO küsimuse koostamine ja kirjanduse otsing erinevates andmebaasides. Tulemuste tõenduspõhisuse hindamine.
Ülevaade kliinikumi meditsiiniinfo keskusest. Tõenduspõhine meditsiin (EBM). PICO-meetod ja selle rakendamine küsimuse püstitamisel. EBM, OVID Medline, PubMed, liitotsing, MesH, tõenduspõhine info (Clinical Queries). Tulemuste hindamine. Praktilised harjutused.


12. mai
9.00–12.00, L. Puusepa 2, ruum 227
Kuidas hinnata teadusuuringuid? Ülevaade metoodikast. Uus!
Koolitusel vaatame artiklitesse sisse: kuidas saada aru, kas tegemist on kvaliteetse artikliga ja hea metoodikaga uuringuga. Esmalt tutvustame, milliseid erinevaid kliiniliste uuringute kavandeid on olemas ja mida need tähendavad. Pikemalt peatume randomiseeritud kontrollitud uuringul: millised randomiseerimise ja pimendamise meetodeid kasutatakse ja miks neid üldse vaja on. Vaatame samm-sammult läbi CONSORT kontrollnimekirja, mis on välja töötatud uuringute publitseerimise jaoks. Näidete abil vaatame, millised elemendid peaksid ühes kvaliteetses artiklis olema ja kust neid leida. Koolituse teises pooles peatume pikemalt süstemaatilisel ülevaatel. Vaatame näidete abil, kuidas aru saada, kas oleme leidnud kvaliteetse süstemaatilise ülevaate või on selles puudusi. Tutvustame erinevaid nihkeid/süstemaatilisi vigu, mis võivad süstemaatilise ülevaate tulemused kahtluse alla seada. Lõpetuseks tutvustame lühidalt metanalüüsi ja kuidas lugeda forest-plot’i. Praktiline ülesanne on ühe artikli hindamine.


19. mai
14.00–16.00, L. Puusepa 2, ruum 227
UpToDate
Tõenduspõhisus 100% ja eelretsenseerimine; soovituste pidev kaasajastamine; sõltumatud hinnangud (non-biased); üle 450 meditsiiniajakirja, Cochrane Database, Clinical Evidence, ACP Journal Club; lingid Medline’i sisukokkuvõtetele; ravimitealane andmebaas; soovitused on struktureeritud vastavalt nende tõenduspõhisuse astmele (grading). Lexicomp – ravimd ja nende koostoime. Patsiendiinfo.


26. mai
13.00–16.00, L. Puusepa 2
Vabatarkvara Pubmed
Infootsing: põhimõisted. Vabatarkvara PubMed. Andmebaas Medline. Otsingu põhitõed: loogikaoperaatorid, kärpimine, fraasiotsing jne). Otsinguvõimalused: lihtotsing, otsingute ühendamine (liitotsing), autoriotsing, piirangute kasutamine, täistekstide otsing jne). Töö otsitulemustega: otsingute salvestamine ja ajalugu. MeSH-otsing. Tõenduspõhine info: kliinilised uuringud, küsimuse püstitamine, PICO-küsimuse ülesehitus. Clinical Queries – tõenduspõhise meditsiini infoallikas PubMed’is. Praktilised harjutused.


Koolitustele registreerumine toimub koolituskeskuse kaudu. Lisainfo telefonil 731 8185, 731 8186, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.; http://www.kliinikum.ee/infokeskus


Meditsiiniinfo keskus