Külalised (vasakult) Carlo Bagliani Itaaliast, Yvonne Kappertz Saksamaalt ja Maximo Martinez Lagarejos Hispaaniast Tartuga tutvumas. Foto: Jane Freimann.2. - 8. juunini viibisid kliinikumis Euroopa Haiglate ja Tervishoiu Föderatsiooni HOPE vahetusprogrammi raames Yvonne Kappertz Saksamaalt (administratiivtöötaja), Maximo Martinez Lagarejos Hispaaniast (personaliosakonna juht) ja Carlo Bagliani Itaaliast (kirurg).

 

 

Visiidi avapäeval tervitasid külalisi juhatuse liige Margus Ulst ning kliinikumi-poolse programmi koostaja, ülemõde Tiina Freimann. Seejärel tutvuti projektijuht Toomas Kivastiku seltsis kliinikumi uute korpustega. Carlo Baglianile, kes HOPE programmi raames viibis kliinikumis ka 2006. aastal, oli suureks üllatuseks ehituse ja ülekolimiste kiirus. Kati Kormi eestvedamisel said külalised aimu IT-teenistuse pakutavatest teenustest ja eHL-i arendamisest.

 

Personaliteenistuse osakonnajuhataja Kersti Arendiga kohtudes tundsid külastajad erilist huvi töötajate värbamisvõimaluste kohta kliinikumis. Finantsteenistuse direktoril Maret Targal tuli kõige enam vastata kliinikumi finantsolukorda puudutavatele küsimustele. Ühise arutelu käigus selgusid Hispaania ja Eesti meditsiini rahastamise sarnasused ning huvitavaks faktiks kujunes külalistele ka finantsteenistuse alla kuuluv riigihanke süsteem. Kliinikumi kommunikatsioonikorraldust tutvustas avalikkussuhete spetsialist Merili Väljaotsa, kes saatis külalisi ka EMO lastetoa avamisüritusel.

 

Programmi kolmandal päeval külastati dr Sven Janno juhendamisel psühhiaatriakliinikut ja tutvuti vaimse tervise rahastamisega Eestis. Medtehnika osakonna juhataja Andrus Aaviku käe all viidi end kurssi üleriigilise pildi arhiveerimise- ja kommunikatsioonisüsteemidega. Külalised tegid tutvust ka patsiendiinfo arendamisega ning kohtusid Jaana Veski ja Marina Beljaeviga, kes tutvustasid kliinikumi koolituskeskust ning õendustöötajate ja laborantide atesteerimise korda.

 

Külastuse viimasel päeval räägiti ökonomist Vaike Soodla seltsis raviasutuse ja haigekassa vahelisest koostööst ning ravitöö rahastamisest üldiselt. Dr Ago Kõrgvee tutvustas erakorralise meditsiini osakonna ja Tartu Kiirabi ruume ning töökorraldust.

 

Külaliste sõnul ületas kliinikumi poolt pakutud programm igati nende ootused ning nad olid väga tänulikud võimaluse eest tutvuda niivõrd paljude teenuste ja uuendustega. Enim avaldas väliskolleegidele muljet kliinikumi uus ravikorpus ja kogu haigla kõrgtehnoloogiline tase.

 

Vahetusprogrammi raames viibisid külalised Eestis neli nädalat ja tutvusid lisaks kliinikumile veel viie haiglaga. 2009. aasta HOPE programmi teemaks oli “Health Professionals in Europe: New Roles, New Skills”.

 

 

Jane Freimann
projektijuht