Antibiootikumravi juhend.Käesoleva aasta alguses tutvustas infektsioonikontrolli teenistus uut antibiootikumravi juhendit, mis jagab suuniseid erineva lokalisatsiooniga infektsioonide ravivalikuks.

Infektsioonikontrolli teenistuse arst Vivika Adamson jagab juhendi sisu kaheks: „Kõigepealt antakse nõu, millised antibiootikumid sobiksid esmaseks raviks, kui haigustekitaja on veel teadmata, ja sealt edasi, mida oleks soovituslik valida siis, kui tekitaja on kindlaks tehtud.“

Juhendi ühe eesmärgina toob ta välja erinevate antibiootikumrühmade kasutamise soodustamise. „Väga ühelaadsete antibiootikumide kasutamine mõjub resistentsusele ühes suunas ning mikroobid muutuvad nende suhtes tundetuks.“ Juhendmaterjaliga soovitaksegi tagada, et esmased tehtavad valikud oleksid võimalikult mitmekülgsed.

Dr Adamsoni sõnul on juhend mõeldud kõikidele kliinikumis antibakteriaalset ravi määravatele arstidele ja arstresidentidele. Samas rõhutab ta, et tegemist on soovitusliku toimimisõpetusega mitte reglemendiga. „See on ikkagi pigem abiks otsustamisel, milliseid antibiootikume valida.“

Dr Vivika Adamson on avatud kõikvõimalikele ettepanekutele erinevate ravijuhendite täiustamiseks. Foto: Pille-Riin Pregel.

Erinevate juhendite loomeprotsess on alati meeskonnatöö, mille iga liige töötab oma kindla lõigu kallal. „Antibiootikumravi juhendi uuendusprotsessi käigus vaadati esmalt läbi kliinikumi mikrobioloogialaborist saadud andmed, seejärel tutvuti värskema erialakirjandusega ning viimaks mõeldi läbi ka see, millised antibiootikumid on meil kliinikumi formularis,“ kirjeldab Vivika Adamson juhendi tekkelugu. „Kõike seda arvestades tehti lõplikud valikud.“

Antibiootikumravi juhendi valmimine ei tähenda aga, et nüüd võiks rahumeeli loorberitele puhkama jääda, sest teenistusel on pidevalt väljaarendamisel mitmesugused erinevad juhendid. Dr Adamson toob näiteks, et hetkel töötatakse kätehügieeni, perioperatiivse antibiootikumprofülaktika ning isolatsiooni abinõude juhendite uusversioonide kallal. „Lisaks tegelevad õed endoskoopide hoolduse juhendiga ning päris uus juhend tuleb urotrakti infektsioonide vältimise kohta,“ jätkab dr Adamson pikka loetelu.

Infektsioonikontrolli teenistuse jaoks on erinevate ravijuhendite väljatöötamine ja arendamine üheks tööülesandeks ning kliinikumi arste ravimisel suunavaid instruktsioone peab dr Adamson haiglatöös väga oluliseks. Samas usub ta, et eelkõige peaksid nende vajalikkust hindama just kasutajad, mitte tegijad.

„Meie teenistus soovitab nii antibiootikumravi juhendit kui ka teisi juhendmaterjale kindlasti kasutada ning me tahaksime väga, et neist abi oleks,“ räägib Vivika Adamson ning rõhutab, et seetõttu on meedikute tagasiside äärmiselt vajalik. „Kui kellelgi on märkuseid, soove või ettepanekuid selle kohta, mida nad juhendites näha tahaksid, siis teenistus on alati nõus neid kaaluma,“ kutsub ta kõiki meedikuid üles oma soovituste ja nõuannetega juhendite arendusprotsessis osalema.

 

Merili Väljaotsa