24. ja 25. septembril toimus traumatoloogia ja ortopeedia kliiniku ortopeedia osakonna baasil rahvusvaheline endoproteesimisalane seminar ehk 5. LINK-i päevad.

Saksa Waldemar LINK-i kompanii ja traumatoloogia ja ortopeedia kliiniku koostöös korraldataval seminaril ei osalenud küll peale sakslastest ortopeedide prof Hannes Wacha Frankfurtist ja dr Klaus Lerchi Landshutist (Baier) ning kompanii esindaja hr Matthias Grebieni Hamburgist rohkem välismaalasi, kuid Eestist oli osavõtjaid kõigist endoproteesimisega tegelevatest haiglatest.

Tänavuse seminari põhiteemaks oli uue instrumentaariumi kasutamine põlveliigese endoproteesimisel, põlveliigese osaline endoproteesimine ning puusaliigese endoproteesimine miniinvasiivset operatsioonitehnikat rakendades. Nende teemade käsitluse osaks olid ka kolm näidisoperatsiooni, mida kanti meie uuest operatsioonitoast üle ka ortopeedia osakonna ees olevasse õpperuumi. Sellega saime üksiti testida uut operatsioonitoa tehnikat, mis on kliinikumi uue korpuse valmimisega meie käsutuses. Nimetatud teemadel peeti ka loenguid, kliinikumist esitas ettekande prof Tiit Haviko, teemaks põlve eesosa valu peale põlveliigese endoproteesimist.

Osavõtjad jäid seminari ja meie uue haiglaga väga rahule. Prof Wacha, kes viibis kliinikumis juba kolmandat korda, lubas meid kindlasti veel külastada. Samuti dr Lerch, kes oli siinkandis esimest korda ja läks koju väga heade muljetega nii Tartust kui Eestist. Arutlesime ka järgmise seminari teemade üle ning üheskoos leiti, et läbivaks teemaks võiks olla endoproteeside infektsioonid.

Esimene sarnane seminar toimus 1995. aastal, järgmine juba 1997. aastal. Edasi korraldati seminare nelja aasta tagant – 2001, 2005 ja nüüd siis viimati 2009. aastal.

Ka LINK-i kompaniiga on traumatoloogia ja ortopeedia kliinikul pikaajaline koostöökogemus. Kompanii on meie kliiniku nimetanud ka kompetentsikeskuseks (Centre of Excellence), mis tegelikult ei olegi nii väga levinud - sarnaseid keskusi Baltikumis ja Põhjamaades rohkem ei ole. Samas on sellise tunnustuse taga ka meie ortopeedide väga hea töö.

 

martson_pisi
Dots Aare Märtson
traumatoloogia ja ortopeedia kliiniku juhataja