Kiudained on süsivesikud, mis ei imendu soolestikus, kuid tänu osalisele lagundamisele rasvhapeteks jämesooles, annavad nad energiat 2 kcal/g.
Kiudainete roll südamehaiguste ennetamisel tuleneb nende võimest alandada nii vererõhku kui ka kolesterooli.
Päevas peaks täiskasvanud inimene sõltuvalt päevasest energiavajadusest saama 25‒35 g kiudaineid (umbes 13 g 1000 kcal kohta).
Kiudained on head, sest:
- suurendavad toidumassi mahtu, tekitades sellega täiskõhutunde, mis aitab vähem süüa ja säilitada seeläbi normaalset kehakaalu või ka kaalust alla võtta;
- kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles;
- on vajalikud seedesüsteemi korrashoidmiseks;
- aitavad vältida kõhukinnisust;
- soodustavad kolesterooli väljutamist organismist;
- aeglustuvad glükoosi imendumist, et vältida veresuhkru taseme liiga kiiret tõusu.
Kiudaineid võib liigitada vees lahustuvateks ja lahustumatuteks. Kuna nende funktsioon on erinev, peaks päevas tarbima mõlemat liiki kiudaineid sisaldavaid toiduaineid.
- Kaer, rukis, oder, puuviljad, marjad, köögiviljad ja kaunviljad (herned, läätsed, oad) on head vees lahustuvate kiudainete allikad.
- Täisteratooted (rukkileib, täisterasai, sepik, tangud, täisterahelbed, täisterariis) on head vees lahustumatute kiudainete allikad.
Soovitusi kiudainerikaste toiduainete tarbimise suurendamiseks:
- Lisa ube ja herneid pajaroogadele, köögiviljavormile või -hautisele. See suurendab roa kiudainesisaldust.
- Eelista erinevaid täisteraleibu. Otsige etiketilt sõnu "100% täistera"
- Eelista täisterariisi – see sisaldab rohkesti kiudaineid.
- Suurepärane hommikusöök on puder ja täisterakaerahelbed värskete puuviljade-marjadega.
- Tarbi vähemalt 500 g puu- ja köögivilju päevas.
Kui näiteks süüa päevas üks portsjon puu- ja köögivilja tavapärasest rohkem, väheneb risk haigestuda südame- ja veresoonkonna haigustesse 4% ja südamelihase infarkti haigestumise risk 6%. Köögiviljad mõjuvad kõrget vererõhku alandavalt. Soovitav on süüa iga päev taimeõliga valmistatud köögiviljasalateid.