Kontrast



Reavahe




Teksti suurus




Hoolivus, Uuendusmeelsus, Pädevus ja Usaldusväärsus

Kiudainete tarbimine

Kiudained on süsivesikud, mis ei imendu soolestikus, kuid tänu osalisele lagundamisele rasvhapeteks jämesooles, annavad nad energiat 2 kcal/g.

Kiudainete roll südamehaiguste ennetamisel tuleneb nende võimest alandada nii vererõhku kui ka kolesterooli.

Päevas peaks täiskasvanud inimene sõltuvalt päevasest energiavajadusest saama 25‒35 g kiudaineid (umbes 13 g 1000 kcal kohta).

Kiudained on head, sest:

  • suurendavad toidumassi mahtu, tekitades sellega täiskõhutunde, mis aitab vähem süüa ja säilitada seeläbi normaalset kehakaalu või ka kaalust alla võtta;
  • kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles;
  • on vajalikud seedesüsteemi korrashoidmiseks;
  • aitavad vältida kõhukinnisust;
  • soodustavad kolesterooli väljutamist organismist;
  • aeglustuvad glükoosi imendumist, et vältida veresuhkru taseme liiga kiiret tõusu.

Kiudaineid võib liigitada vees lahustuvateks ja lahustumatuteks. Kuna nende funktsioon on erinev, peaks päevas tarbima mõlemat liiki kiudaineid sisaldavaid toiduaineid.

  • Kaer, rukis, oder, puuviljad, marjad, köögiviljad ja kaunviljad (herned, läätsed, oad) on head vees lahustuvate kiudainete allikad.
  • Täisteratooted (rukkileib, täisterasai, sepik, tangud, täisterahelbed, täisterariis) on head vees lahustumatute kiudainete allikad.

Soovitusi kiudainerikaste toiduainete tarbimise suurendamiseks:

  • Lisa ube ja herneid pajaroogadele, köögiviljavormile või -hautisele. See suurendab roa kiudainesisaldust.
  • Eelista erinevaid täisteraleibu. Otsige etiketilt sõnu "100% täistera"
  • Eelista täisterariisi – see sisaldab rohkesti kiudaineid.
  • Suurepärane hommikusöök on puder ja täisterakaerahelbed värskete puuviljade-marjadega.
  • Tarbi vähemalt 500 g puu- ja köögivilju päevas.

Kui näiteks süüa päevas üks portsjon puu- ja köögivilja tavapärasest rohkem, väheneb risk haigestuda südame- ja veresoonkonna haigustesse 4% ja südamelihase infarkti haigestumise risk 6%. Köögiviljad mõjuvad kõrget vererõhku alandavalt. Soovitav on süüa iga päev taimeõliga valmistatud köögiviljasalateid.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram