Kontrast



Reavahe




Teksti suurus




Hoolivus, Uuendusmeelsus, Pädevus ja Usaldusväärsus

Valkude tarbimine

Optimaalne valguvajadus päevas on 1 gramm kehamassi kilogrammi kohta. Näiteks kui kaalud 70 kg, vajad vähemalt 70 g valke päevas.

Kas valgud võivad olla südamele tervislikud?

Kindlasti. Valgud on vajalikud näiteks lihasmassi säilitamiseks ja immuunsüsteemi toimimiseks, kuid me peame teadma, millised valgu allikad on head südamele. Liigne küllastunud rasvade (punane liha, näiteks sealiha) söömine võib tõsta madala tihedusega kolesterooli (LDL-kolesterool) taset, mis on üks südamehaiguste riskifaktor.

Kõrge rasvasisaldusega liha asendamine südamele kasulikumate valkudega, nagu kala, oad, linnuliha, pähklid, aitavad alandada kolesterooli ja vererõhu taset. Valides need valgud rasvase liha asemel, saab vähendada korduva südameinfarkti tekke riski.

Milliseid südamele kasulikke valke peaksid sööma ja kui palju sa neid vajad?

  • Kala on üks parimaid valgu allikaid ning aitab vältida südame-veresoonkonna haigusi. Südame- ja veresoonkonna haiguste korral on soovitatav süüa oomega-3-rasvhappeid sisaldavaid toite, mida enim sisaldab just kala. Vali kala oma toidulauale vähemalt kahel korral nädalas.
  • Pähklid on ühed tervislikumaid valgu allikaid. Valikute hulka kuuluvad näiteks Kreeka pähklid, mandlid ja erinevad seemned. Samas on pähklid ja seemned suure kalorsusega, nii et ole kindlasti tarbitavate portsjonite osas ettevaatlik. Soovituslik päevane kogus on 25 g!
  • Kaunviljad (oad, herned ja läätsed) on veel üks suurepärane võimalus oma toidulauda valkudega rikastada. Kaunviljad on kasulikud südame-veresoonkonna tervisele, kuna neis on palju kiudaineid ja kaaliumi ning nad ei sisalda kolesterooli ega naatriumi ja neis on oluliselt vähem rasva kui lihas. Need toiduained võiks olla iga päev sinu toidulaual.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram