Kontrast



Reavahe




Teksti suurus




Hoolivus, Uuendusmeelsus, Pädevus ja Usaldusväärsus

21 parimat toitu, mis kaitsevad sinu südant ja veresooni

  1. Lõhe. Lõhes on rikkalikult oomega-3 rasvhappeid, mis alandavat eeskätt nn. halva kolesterooli (LDL kolesterool) sisaldust veres. Nii tõhustavad nad südame jõudlust ja tervist, parandades samal ajal aju ja lihaste verevarustust. Küpseta ahjus, tükelda ja lisa pastaroogadele või salatitele valkude saamiseks.
  2. Küüslauk on ateroskleroosi ennetav, koos kolesteroolisisaldusega väheneb veres ka triglütseriidide sisaldus ja langeb vererõhk. Lisa seda salatitele ja lihale.
  3. Linaseemnetes on rikkalikult oomega-3 rasvhappeid. Lisa neid hommikusöögihelvestele, madala rasvasisaldusega jogurtisse või smuutidesse.
  4. Kaerahelbed on head oomega-3 rasvhapete allikad. Lisaks on nad kiudainerikkad, sisaldades magneesiumi, kaaliumi ja rauda. Kaerahelbepuder on toitev hommikusöök, mille peale saad lisada värskeid marju.
  5. Oad. Ubades on palju kiudaineid, B-kompleksi vitamiine, magneesiumi, kaltsiumi ja oomega-3 rasvhappeid. Saad neid lisada suppidesse, hautistesse või salatitesse.
  6. Mandlid ja muud pähklid sisaldavad taimseid oomega-3 rasvhappeid, E-vitamiini, magneesiumi, kaltsiumi, kiudaineid. Mandleid on lihtne süüa – võid oma jogurtile või salatile lisada mandlitükke või näksida terveid mandleid. Kuid ära unusta, kuni 25 g päevas! Vali alati soolamata mandlid !
  7. Tuunikala sisaldab samamoodi nagu lõhe oomega-3 rasvhappeid, aga vähem. Vali tuunikala vees, sest see sisaldab märksa rohkem oomega-3 rasvhappeid kui õli, kuna oomega-3 rasvhappeid läheb kaotsi koos õliga, mille purgist välja valad. Lisa tuunikala salatitele või köögiviljadele.
  8. Tofu, mis on on pressitud sojaoad, on suurepärane taimne valguallikas, milles on kasulikke toitaineid, sealhulgas niatsiini, folaati, kaltsiumi, magneesiumi ja kaaliumi. Valmistage täisteraleivaga tofu-, salati- ja tomativõileib, kasutage pastaroogades liha asemel ning lisage valgu lisamiseks salatitesse.
  9. Sojapiim sisaldab isoflavoone (flavonoid) ja toob sinu toidulauale palju toitaineid, nagu B-kompleksi vitamiinid, folaat, kaltsium, magneesium, kaalium ja fütoöstrogeenid. Sojapiimas leiduv valk, võrreldes loomsetes piimas leiduvate valkudega, alandab vere kolesteroolitaset. Kasutage sojapiima oma täistera hommikuhelvestes või segage smuutisse.
  10. Pruun riis pole mitte ainult maitsev, vaid ka tervislik. Pruun riis sisaldab B-kompleksi vitamiine, magneesiumi ja kiudaineid. Sa võid lisada pruuni riisi peaaegu igale toidule.
  11. Marjad on kasulikud südamele, sisaldades, C-vitamiini, kaltsiumi, magneesiumi, kaaliumi ja kiudaineid. Marju on lihtne süüa tervisliku vahepalana eraldi või hommikusöögipudrule lisades.
  12. Porgand on ilmselt kõige rohkem tuntud kui suurepärane karoteenide allikas. Mida kõrgem beetakaroteeni tase, seda väiksem südamehaiguste ja insuldi risk. Söö porgandit vahepalaks, tee mahla ja salatit.
  13. Spinat on südamele kasulik beetakaroteeni, C- ja E-vitamiini, kaaliumi, kaltsiumi ja kiudainete allikas. Lisa salatitesse, omlettidesse, smuutidesse.
  14. Brokkoli on beetakaroteeni, C- ja E-vitamiini, kaaliumi, kaltsiumi ja kiudainete poolest rikas köögivili. Brokkoli maitseb suurepäraselt suppides, salatites või pruuni riisirooga segatuna. Brokkoli lisamine oma toitudesse on kindel viis, kuidas südame tervist parandada.
  15. Punased paprikad on täis südamele kasulikke toitaineid, nagu beetakaroteen ja luteiin (karotenoidid), B-kompleksi vitamiinid, foolhape, kaalium ja kiudained. Paprika on maitsev salatites ja toorelt näksida. Grilli neid ja saad toeka maitseka lisandi pearoogadele.
  16. Tomatid on mitmekülgsed südametervislikud toiduained, mis sisaldvad beeta- ja alfakaroteeni, lükopeeni, luteiini (karotenoide), C-vitamiini, kaaliumit, folaati ja kiudaineid. Toorelt võib tomateid lisada võileibadele või salatitele. Keedetud kujul saab neist suurepäraseid kastmeid ja need sobivad suurepäraselt pastaroogadele.
  17. Spargel on tervislik köögivili, mis sisaldab beetakaroteeni ja luteiini, B-kompleksi vitamiine, folaate ja kiudaineid. Grilli või auruta sparglit kergelt, lisa salatitele, hautistele või vormiroogadele.
  18. Apelsinid on mahlased ja täis antioksüdante C-vitamiini, kaaliumit, folaati ja kiudaineid. Terved puuviljad sobivad söömiseks. Apelsinilõike saate lisada ka salatitele, jogurtitele või isegi kanaroogadele.
  19. Kõrvits on veel üks südametervislik toit B- ja C-vitamiinide, folaadi, kaltsiumi, magneesiumi, kaaliumi ja kiudainetega. Tee kõrvitsast toorsalatit ja suppi koos köögiviljadega.
  20. Tume šokolaad 70% on suurema kakaosisaldusega ja sisaldab südamele kasulikku resveratrooli ja kakaofenoole (flavonoide). Pea meeles, et mõõdukus on šokolaadi söömisel võtmetähtsusega, sest šokolaad on suure kalorsuse ning rasva- ja suhkrusisaldusega!
  21. Tee sisaldab antioksüdante, mis aitavad säilitada veresoonte tervist ja takistada verehüüvete teket. Sobilikud on rohelised taimeteed. Vältige suhkrut või koort, kuna need lisavad tarbetuid kaloreid ja rasva. Järgige päevast soovituslikku vedelikukogust!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram