Mis on rasedusdiabeet?

Rasedusdiabeet ehk rasedusaegne suhkruhaigus on süsivesikute ainevahetuse häire, mille tõttu tekib raseduse ajal veresuhkru kõrgenemine ja/või vähenenud tundlikkus insuliini suhtes.

 

Kuidas diagnoositakse rasedusaegset diabeeti?

Rasedusaegse suhkruhaiguse diagnoosimiseks kasutatakse glükoosi taluvuse testi (GTT). Kõrge riskiga rasedatele tehakse GTT raseduse I trimestril (8.-16.näd) ning korratakse seda II trimestril (24.-28.näd).

 

Kuidas tehakse glükoosi taluvuse testi?

• GTT-ks peate Te eelmisest õhtust kella 20.00-st olema söömata ja joomata kuni testi lõpuni.
• GTT tehakse naistekliiniku sünnieelse osakonna päevastatsionaaris, kuhu Te tulete kokkulepitud päeval kell 8.00.
• Saabudes määratakse Teil tühja kõhu veresuhkur veeniverest.
• Seejärel antakse Teile juua 75 g glükoosi, mis on lahustatud 300 ml vees. Võib kasutada ka valmis glükoosilahust (Glucodyn®), mida on võimalik kaasa osta apteegist. Vedelik tuleb ära juua 3−5 minuti jooksul.
• 1 tund ja 2 tundi pärast glükoosilahuse joomist määratakse Teil veresuhkur veeniverest.
• Testi vältel ei tohi süüa ega juua, soovitav on rahulik istumine või lamamine.
• Testi läbiviimine võtab aega 3–4 tundi.

Analüüside väärtuste kõrvalekallete korral võetakse Teiega ühendust ühe nädala jooksul ning kutsutakse dieedinõustamisele.


Koostanud: ämmaemand Laura Lauren

 

LISAKS

Patsiendiinfo " Rasedusdiabeet ja glükoosi taluvuse test"

Rasedusdiabeet e. gestatsioondiabeet Диабет беременных, или гестационный диабет

Terve ema – terve laps Toitumine raseduse ajal / Здоровая мать – здоровый ребенок Питание во время беременности