Toiduga saadav energia peab katma individuaalsed energia kulutused, mis on kooskõlas inimese kehakaalu, kehakoostise, kehalise aktiivsuse ja tervisega. Selleks, et teada, kui palju on tervislik päeva jooksul toitu tarbida (sh ka diabeeti põdeval inimesel) ehk milline on päevane energiavajadus, peab eelnevalt välja arvutama oma päevase energiakulu. Eestis kasutatakse energeetilise väärtuse ja soovituste arvutamisel enamasti kilokaloreid. Diabeeti põdeva inimese liigse kehakaalu korral tuleb vähendada toidu kalorsust. Kehakaalu vähenedes suureneb kudede insuliinitundlikkus. Selleks peab toiduga saadav energia olema kuni 500 kcal võrra väiksem kui elutegevuseks vajaminev energia. 500 kcal on suurim lubatud energiadefitsiit tervisliku kaalukaotuse puhul.
Energiavajaduse kalkulaator kaalu säilitamiseks.
Päevane energiakulu jaotatakse järgnevateks komponentideks: