Tartu Ülikooli rektoriks valiti professor Toomas Asser
26. aprillil valis 263-liikmeline valimiskogu 187 häälega TÜ rektoriks neurokirurgia professori Toomas Asseri. Valimiskogusse kuulusid TÜ nõukogu, senati, valdkondade nõukogude ja üliõpilasesinduse liikmed ning professorid ja juhtivteadurid. Asser ütles enne valimiskoosoleku algust peetud lühikeses sõnavõtus, et on valmis pühendama järgmised viis aastat Tartu Ülikooli teenimisele: „Olen siinsamas ülikooli aulas andnud arstivande kogu eluks, mida olen nüüdseks ligi neljakümne aasta vältel vääramatult järginud. Olen valmis andma ka rektorivande, et olla rektor teie kõigi jaoks.“ Asseri ametiaeg rektorina algab 1. augustil 2018.

 

Tartu Ülikool on uue Euroopa parim ülikool
Maailmas tunnustatumaid ülikoolide edetabelite koostajaid Briti ajakiri Times Higher Education (THE) avalikustas nn uue Euroopa ülikoolide värske edetabeli, kus esikoha on hõivanud Tartu Ülikool. THE seab pingeritta pärast 2004. aastat Euroopa Liiduga ühinenud 13 riigi 53 parimat teadusülikooli. Hindamisel arvestati 13 tulemusnäitajat, mis kirjeldavad õppekeskkonda, teadustulemuste mõjukust, teadustöö mahtu, akadeemilist mainet, tulusid, innovatsiooni ja rahvusvahelistumise ulatust.

 

Meditsiiniteaduste valdkonna teadlaste avastus jõudis Eesti apteekidesse
Enam kui 20 aastat kestnud teadustöö tulemusena on jõudnud Eesti apteekidesse piimhappebakter ME-3, mis on saanud viimase 15 aasta jooksul tuntuks kui Tere piimatoodetesse lisatud Helluse bakter. ME-3 kapslid olid enne Eesti apteeke juba müügil Austraalias, Suurbritannias ja Itaalias. Samuti on ME-3 bakter lisatud 11 riigis müüdavasse toidulisandisse. Eestis müügile tulnud kapslites on bakter aga puhtal ja kontsentreeritud kujul.

 

Doktoritööde kaitsmised
Minh Son Nguyeni doktoritöö „65–74 aastaste vietnamlaste suutervis ja alaõualiigese haiguslikud seisundid" kaitsmine toimub 12. juunil 2018 kell 14.00 TÜ senati saalis aadressil Ülikooli 18.

 

Kristina Hermann
Turunduse ja kommunikatsiooni spetsialist
Meditsiiniteaduse valdkond