1997. aastal loodud TÜK kliinilise eetikakomitee ülesandeks on, erinevalt inimuuringute eetikakomiteedest, haigla igapäevases töös üles kerkivate eetiliste probleemide käsitlemine. Need on olnud seotud personali suhtlusprobleemide ning meedikute ja patsientide vaheliste erinevate arusaamade, aga ka keeruliste ja vastuoluliste meditsiiniliste otsuste eetiliste aspektide käsitlemisega. Sageli on arutatud ka patsientide kaebustega seonduvat.

Alates 2008. aastast on praeguse eetikakomitee esimehe, lastekliiniku professori Tiina Talviku algatusel ja kliinikumi juhatuse aktiivsel toetusel pööratud suurt tähelepanu kliinikumi töötajatele eetikaalaste seminaride korraldamisele. Seminaridel arutatakse mitmesuguseid meedikutele olulisi ja sageli keeruliste eetiliste probleemidega seotud küsimusi.

Nii on tsükli „Eetilised probleemid meditsiinis“ raames toimunud seminarid ja grupiarutelud arstide ja õdede omavahelistest suhetest ning neid mõjutavatest teguritest, aga ka suhtlemisest patsientidega ning kriisiolukordadega toimetulekust seoses raskete haigusseisundite ja elu lõpuga. Tähtsa küsimusena on arutatud ka meeskonnatööd kui kogu personali eduka tegevuse alust ning meedikute kollegiaalsust ja selle tähendust hea ning terve töökeskkonna loomisel.

Suur koormus seminaride läbiviimisel on lasunud laialdase koolituskogemustega kliinikumi hingehoidjal Naatan Haameril. Mitmeid probleeme on käsitlenud ka ülemõde Tiina Freimann ning professorid Tiina Talvik ja Arvo Tikk. Kõik nad on osalenud ka rühmaaruteludel moderaatoritena.

Eetikaseminaride kõrge taseme on taganud koostöö Tartu Ülikooli eetikakeskusega. Keskuse juhataja, filosoofiaprofessor ning ühtlasi ka kliinikumi eetikakomitee liikme Margit Sutropi osalemine nii temaatika valimisel, loengute pidajana kui ka praktiliste arutelude korraldajana on taganud ülikooli eetikaalase koolituse potentsiaali ärakasutamise kliinikumi töötajate paremaks harimiseks.

Huvi seminaride vastu on haigla personali seas olnud suur. Eriti aktiivselt on seminarides osalenud õed, suurem võiks olla arstide osavõtt, sest ka arstide tegevuse tõhustamiseks on oluline saavutada kooskõla meditsiinieetika kaasaegsete põhimõtetega. Seda kinnitab minu üle 10-aastane meditsiinialaste eetikatsüklite korraldamise kogemus nii arstide täienduskeskuse baasil kui ka mujal.

Tüüpiline on suhtumine, et mida neil ikka mulle uut rääkida on, ma tean seda kõike juba isegi. Peale täiendustsükli lõppu väidetakse aga täie veendumusega, et niisugused õppused on vajalikud ja neid peaks korraldama kõikidele arstidele. Ka meditsiini areng on viimastel aastakümnetel olnud väga kiire. Tekivad uued võimalused (digilugu), kujunevad uued arusaamad ja muutuvad endised tõekspidamised. Nihkuvad piirid ka lubatava ja mittelubatava vahel. Koos sellega on pidevas arengus ka meie eetilised arusaamad inimsuhetest ja meditsiini probleemidest (geneetika, kunstviljastamine, eutanaasia, elu algus ja lõpp, mõtetu ravi, väärikas surm, inimõigused meditsiinis jne) ning sellega tuleb kursis olla.

Oma tegevuse tõhustamiseks ootab kliinikumi eetikakomitee kõikvõimalikke ettepanekuid selles osas, mida võiks korraldatavatel seminaridel edaspidi ühiselt arutada.

 

Prof. emer. Arvo Tikk.
Prof. emer. Arvo Tikk
TÜ närviliiniku emeriitprofessor,
TÜ Kliinikumi eetikakomitee aseesimees