Insuldi töörühma juht dr Janika Kõrv rõhutab, et insulti on võimalik tervislike eluviiside ning insuldi riskitegurite ohjamisega ennetada, kuid paremate ravitulemuste saamiseks on vaja haiguse sümptomid ära tunda ja viivitamatult kiirabi kutsuda. Foto: Pille-Riin Pregel.13.-19. aprillini toimus Ludvig Puusepa nimelise Neuroloogide ja Neurokirurgide Seltsi insuldi töörühma eestvedamisel insuldinädal, mille raames korraldati teavitusüritusi nii Tartus kui Tallinnas.

Ürituse ühe korraldaja, insuldi töörühma juhi neuroloog Janika Kõrva sõnul oli Eestis esmakordselt toimuva insuldinädala peamiseks eesmärgiks elanikkonna tähelepanu juhtimine haiguse tõsidusele. „Suurimaks probleemiks on see, et inimesed ei tunne insuldi sümptomeid ära ja ei tea, et tegemist on ägeda haigusega, mille puhul peab kiiresti tegutsema ning esmajoones kiirabi kutsuma. Sageli jäädakse koju ootama ja helistatakse perearstile või hoopis mõnele sugulasele,“ rääkis dr Kõrv ning rõhutas, et üritusega soovitigi inimesi insuldist ja selle sümptomitest ning riskiteguritest teavitada.

Insuldinädala jooksul toimusid Tartus Ülikooli Raamatukogus (15. aprillil) ja Tallinnas Viru hotelli konverentsikeskuses (16. aprillil) linnarahvale suunatud tasuta teabepäevad, kus insuldist kui ennetatavast haigusest kõnelesid Eesti juhtivad neuroloogid ning erakorralise meditsiini spetsialistid. Kõik osalejad said soovi korral kontrollida oma peamisi tervisenäitajaid (vererõhku, vööümbermõõtu, veresuhkrut ja kolesteroolisisaldust veres).

Insuldinädala korraldamist toetasid Sotsiaalministeerium ning Euroopa Sotsiaalfond. Kiire abi päästab aju!

 

Kliinikumi Leht