Veebruaris algas Lastefondi uus kampaania “Üleannetus”, mis kutsub üles tegema üle-eestilist suurannetust ravitoitu vajavate haigete laste toetuseks.

Kampaania raames on inimestel võimalik spetsiaalses veebikeskkonnas anda oma panus Eesti kaardi täitmisse annetustega. Selleks tuleb minna kampaaniaveebi aadressil www.üleannetus.ee, valida Eesti kaardi pealt koht, kuhu soovitakse oma annetus paigutada, valida sobiv annetussumma ning soovi korral lisada annetusele oma nimi ja soov ravitoitu vajavatele lastele.

Kampaania tipneb 11. märtsil samaaegselt toimuvate üle-eestiliste heategevusüritustega 15 maakonna kaubanduskeskustes. Ürituse ja sellele eelneva kampaania eesmärk on koguda annetusi ravitoidusegude soetamiseks lastele, kes ei saa oma haiguse tõttu ise süüa või tavatoidust kätte vajalikke toitaineid. Kampaania eesmärk on koguda 206 000 eurot, mis võimaldab aidata 30 toidusegu vajavat last kahe aasta jooksul.

Rohkem infot www.üleannetus.ee

lk11 Klari NoormetsRavitoidusegude vajalikkusest annab ülevaate Tartu Ülikooli Kliinikumi lasteneuroloog Klari Noormets.


Mille poolest erineb ravitoidusegu tavalisest (beebide) piimasegust?
Ravitoidusegu, nagu nimigi ütleb, on tegelikult ravim. Ravitoidusegu võib olla kindla ravitoimelise koostisega (nt ketogeense dieedi puhul manustatav süsivesikute vaene toidusegu, mis ongi ravile raskesti alluva epilepsiaga patsiendi ravim) või täisväärtuslik sonditoit, mis on ravitoit seetõttu, et võimaldab täisväärtuslikult toituda neil patsientidel, kes suukaudselt toitu manustada ei saa.


Kui piimasegu on ainus toit imikutele kuni 4–6 elukuuni ja edasi hakkavad nad lisaks sööma köögivilju, liha ja muud n-ö tavatoitu, siis ravitoidusegu on enamasti vajalik neile patsientidele, kes on juba vanemad ja kelle organismi toitainete vajaduse tagamiseks puhtalt piimasegust ei piisa. Sellele toidusegule ei ole enam vaja lisaks pakkuda muid toitaineid. Samuti on mõned ravitoidusegud väga kõrge kaloraažiga, mida kasutatakse nendel imikutel, kes võiksid küll muidu süüa piimasegu, kuid kelle tervisliku seisundi tõttu on neil võimalik süüa väga väikeseid toidukoguseid, mistõttu ei saa nad piimasegust kätte kogu oma päevast energiavajadust.

 

Milliste haigusseisundite puhul tuleb ravitoidusegusid tarbida?
Põhjused, miks raskelt haiged lapsed tarbivad ravitoidusegu, on erinevad. Näiteks vajavad kõrge kaloraažiga toidusegu südamerikkega lapsed, kes ei jaksa enamasti enne operatsiooni süüa suuri toidukoguseid, samas kulutab nende organism energiat rohkem kui tervete laste oma.


On erinevad patsientide grupid, kelle jaoks on vajalikud spetsiaalse koostisega ravitoidusegud, sest mõne aine või ühendi tarvitamine võib nende tervisele olla väga ohtlik. Siia kuuluvad enamasti kaasasündinud ainevahetushaigustega patsiendid (näiteks fenüülketonuuria, galaktoseemia). Juba eespool nimetatud ketogeenne dieet on näidustatud teatud haiguste puhul, kus aju ei suuda omastada energiat süsivesikutest (nagu tavaliselt), vaid vajab energia tootmiseks ketokehi, mille tekkeks on vajalik süsivesikute kõrvaldamine menüüst. Suurematel lastel ja täiskasvanutel saab sellise dieedi kokku panna ka tavatoiduainetest, kuid imikutel on hädavajalik kasutada spetsiaalset ravitoidusegu.
Teatud haiguste korral vajab organism tavapärasest rohkem energiat: nt lisaks südamehaigustele ka veel erinevad maksahaigused, traumad, oksendamise ja kõhulahtisusega kulgevad haigused, tsüstiline fibroos jne.


Teatud juhtudel on seedetraktis patoloogia, mis ei luba toitu normaalsel viisil manustada: kaasasündinud väärarend või näiteks on tekkinud söögitoru söövitus mõne keemilise aine joomise tagajärjel. Kõige suurem grupp lapsi, kes ravitoidusegu vajavad, on aga ilmselt lapsed, kes ei suuda üldse või piisava efektiivsusega neelata või kellel esinevad rasked kasvuhäired (erineva raskusastmega arenguhäired, ajuhaigused, neelamishäired, lihashaigused, pahaloomulised kasvajad jm) ning nende toitmiseks on vaja viia söök otse makku või raskematel juhtudel lausa peensoolde, kasutades selleks gastrostoomi või jejunostoomi. Gastrostoomi ei ole õige manustada tavapärast kodutoitu – sond ummistub. Jejuostoomi tavatoidu manustamine on täiesti lubamatu, kuna sool ise ei suuda toitu seedida – selleks on vajalik mao osalemine seedeprotsessis. Suuremate laste puhul ei ole tavalist piimasegu sondi manustada mõtet, kuna sealt saadav kaloraaž on väike ja piimasegu ei kata kaugeltki suurema lapse kasvamiseks vajalikke toitainete vajadust. Ainus võimalus, kuidas need patsiendid saaksid kätte oma toitainete- ja energiavajaduse, on toita neid ravitoiduseguga.


Kuidas ravitoidusegu tarvitatakse?
Ravitoidusegu manustatakse erinevalt: spetsiaalse koostisega ravitoidusegusid võib juua, kuid suurem osa patsientidest (kes tarbivad ravitoidusegu neelamishäirete tõttu) vajab ravitoidusegu manustamist spetsiaalse sondi kaudu, mis viib toidusegu otse makku või peensoolde.


Kui palju on Eestis hinnanguliselt lapsi, kes ravitoidusegu võiks vajada?
Täpne ravitoidusegu vajajate arv ei ole teada, kuna kahjuks ei ole meil registrit, kuhu oleks kantud kõik ravitoidusegu vajajad või isegi saajad. Võib eeldada, et neid lapsi, kes ravitoidusegu vajaksid, on tegelikult rohkem kui neid, kes seda reaalselt saavad. Hinnanguliselt võiks öelda, et südameriketega patsiente, kes mingil haigusperioodil vajaksid toitmist ravitoiduseguga, oleks aastas ca 30 (see on aga grupp lapsi, kelle puhul eeldame, et peale edukat südemerikke operatiivset ravi nende vajadus ravitoidusegu järele väheneb ja nad ei pruugi vajada segu eluaegselt). Kroonilise kopsuhaigusega lapsi, kes võiks aastas Eestis ravi vajada, on hetkel 3–4. Toitmisprobleemidega, kaaluiibe defitsiidiga lapsi, kes vajavad toitmist gastrostoomi/jejunostoomi kaudu, on hetkel Eestis aasta jooksul püstitatud diagnoosikoode vaadates ca 12–15. See arv on ilmselt reaalselt tunduvalt suurem, neid andmeid lihtsalt ei ole võimalik ühemomentselt kätte saada – kõik stoomivajadused ei ole alati diagnoosikoodiga märgistatud jne. Kuna iga aasta lisandub selle grupi patsiente juurde ja ka varasemalt sonditoitmisel olnud patsiendid vajavad seda edasi, võib ennustada, et vajadus ravitoidusegu järele suureneb aasta-aastalt.

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond