Pisipatsient hapnikukontsentraatoriga. Foto: autori erakogu.

Paljud haigusseisundid võivad oluliselt vähendada organismipoolset hapniku omastamist ja veres säilitamist. Vähenenud vere hapnikusisaldus kahjustab kudesid ja sellega põhjustatakse häireid kõigi elundite funktsioneerimises. Püsiv raske hingamispuudulikkus on haigetele väga kurnav. Haigusseisundi järk-järguline progresseerumine ja kannatused, mida krooniline hüpokseemia põhjustab võivad muuta haiged psüühiliselt labiilseteks. Abitus igapäevaste toimingute tegemisel ja liikumispiirang, mis on tingitud madalast füüsilisest sooritusvõimest, seab sellised patsiendid hooldatavate rolli. Selle mittemõistmine on aeg-ajalt tekitanud arusaamatusi sotsiaalhoolekandes, tervishoiusüsteemis ja ka kaasinimestes.

Patsientide elukvaliteedi ja elulemuse parandamise tulemuslik võte on pikaajaline hapnikravi, millega vähendatakse hüpokseemiat ja parandatakse organismi oksügenisatsiooni. Koduse hapnikravi eesmärk on aeglustada kroonilisest hingamispuudulikkusest tingitud haigusseisundi progresseerumist. Kõige paremad on olnud tulemused kroonilisest obstruktiivsest kopsuhaigusest põhjustatud kroonilise hüpokseemia ravis, kus pikaajalise hapnikraviga on saavutatud haigete keskmise eluea pikenemine (6-7 a) koos elukvaliteedi tõusuga. Samaaegselt väheneb hospitaliseerimiste sagedus ja sellega hoitakse kokku tervishoiu kulutusi.

Haiglas on patsiendi jaoks loodud sobiv keskkond, patsiendi eest hoolitsetakse, kellaajaliselt tuuakse ravimid ja tervisehäirete puhul (tugev obstruktsioon, valuhood rindkeres jne) on käepärast kompetentne abi. Haiglas endaga hästi toimetulev patsient võib osutuda koduses miljöös üsna saamatuks. Ta võib ravimeid mitte korralikult tarvitada, kalduda depressiivsusele ja ei ole suuteline enese eest hoolitsema. Kroonilise hüpoksia tõttu on suureks probleemiks füüsilise koormuse talumatus. Isegi kõige lihtsamad toimingud (riietumine, toidu valmistamine, WC-s käimine) nõuavad patsiendilt tahtejõudu, aega ja kannatlikkust, kuna pingutus tekitab hingeldust ning südamepekslemist. Kodus tuleb kõigega ise hakkama saada.

Teel patsiendi juurde. Foto: autori erakogu.

Peale otseste meditsiiniliste näidustuste tuleb koduse hapnikravi patsientide valikul arvestada tema psühhosotsiaalset seisundit ja mitmeid teisi faktoreid. Patsient peab olema valmis loobuma suitsetamisest, täitma täpselt ravijuhiseid sh peab olema valmis hingama lisahapnikku vähemalt 16 h ööpäevas, vaimselt adekvaatne ja suutlik käsitlema hapnikuaparatuuri ning järgima hapniku tarbimisega seotud ohutusnõudeid. Pikaajalise hapnikravi korraldamise eeltingimuseks on konkreetse haigusjuhu põhjalik uuring pulmonoloogia spetsialisti poolt ning ravi näidustuste olemasolu väljaselgitamine. Koduse raviteenuse rakendab õde-spetsialist, kes korraldab nii meditsiinilise kui tehnilise järelvalve koduvisiitide näol.

Eestis alustati pikaajalise hapnikravi teenuse osutamist 1994. a SA TÜK kopsukliinikus. Tehniliselt teostati ravi algul hapnikuballoonidega, alates 1997. a kasutatakse hapnikukontsentraatoreid. Lisahapnikku on võimalus manustada tubastes tingimustes suruhapniku balloonidest, hapnikukontsentraatorist ja veeldatud hapnikravi süsteemist. Liikumisaktiivsuse säilitanud haigeid tuleb kindlasti toetada kaasaskantava e portatiivse hapnikravisüsteemiga.

Patsient kaasaskantava hapnikukontsentraatoriga. Foto: autori erakogu.

Koduse hapnikravi tehnilisel teostamisel on aastaid olnud meie heaks koostööpartneriks AS Eesti AGA Linde Healthcare nii hapniku ja hapnikuaparatuuri tarnijana kui ka aparatuuri hooldajana. Tagatud on hea logistline lahendus kaasaskantavate balloonide vahetamiseks ja tarvikute ostmiseks patsientideelukoha läheduses asuvates müügipunktides. Oleme tänulikud kliinikumi transpordi osakonna dispetšeritele ja autojuhtidele, kes on olnud igati toeks koduse hapnikravi korraldamisel.

Logistiliselt on raviteenusega haaratud terve Eesti. Haiged elavad nii linnades kui ääremaadel, nii eramutes kui korrusmajades. Pikad ja aeganõudvad väljasõidud erinevatesse piirkondadesse ja raske aparatuuri tassimine mööda treppe on olnud võimalik tänu kliinikumi autojuhtidele. Oleme tänulikud ka lastekliiniku laborantidele, kes on mõnikord isegi hilisõhtul analüüsiks toodud vereproovid alati lahkelt vastu võtnud ja normist suurematest kõrvalekalletest koheselt hapnikravi spetsialisti informeerinud. Ühise koostöö tulemusena on hapnikravi saavutanud jätkusuutlikkuse.

 

Carine Gross.

Carine Gross
kopsukliiniku hapnikravi õde-spetsialist