Alates aprillist on lastekliiniku psühholoogidel võimalus laste hindamisel ja teraapias kasutada uut töövahendit - Erica metoodikat, mille soetamist finantseeris täies mahus SA TÜK Lastefond.

Erica metoodika komplekti kuuluv liivakast koos mänguasjadega. Lapse ülesandeks on etteantud mänguasju kasutades liivakasti pilt ehitada. Foto: Kaili Trossmann.Erica metoodika on mõeldud laste emotsionaalsete ja käitumisprobleemide hindamiseks, sekkumise planeerimiseks, teraapia läbiviimiseks ning ravi käigus toimunud muutuste hindamiseks dünaamikas.

Antud metoodikat kasutatakse põhiliselt töös 3-12-aastaste lastega, kuid seda saab edukalt rakendada ka noorukite puhul. Erica metoodika sisaldab komplekti miniatuursetest mänguasjadest koos liivakasti ja riiuliga. Mänguasjad on komplekteeritud vastavalt metoodika aluseks olevale teooriale. Mänguasjad esindavad erinevaid kategooriaid (nt inimesed, loomad), nende välimus ja arv on standardiseeritud ja alati ühesugune. See tagab, et kõik spetsialistid kasutavad metoodikat ühtemoodi, seega on ka saadavad tulemused omavahel võrreldavad ja lapse kaebused objektiviseeritavamad. Mänguasjade lai valik annab lapsele võimaluse väljendada ja välja elada erinevates valdkondades esinevaid konflikte ja probleeme ning teha seda lapse jaoks mugava mängusituatsiooni kaudu. Asjakohane on nimetatud metoodika kasutamine just nooremate laste puhul, kuna nende verbaalne väljendusoskus on piiratum.

Skandinaavia maades laialdaselt kasutatava metoodika on Rootsis Erica Instituudis 1940-ndatel aastatel välja töötanud Goesta Harding ning see põhineb Margaret Lowenfeldi loodud mänguteraapia tehnikatel. Lowenfeld tõi välja mängu osa lapse arengus ja leidis, et lastel on mittesõnaliste vahenditega lihtsam oma kogemusi, tundeid ja mõtteid väljendada.

Lapsele antakse ülesanne ehitada mänguasju kasutades liivakasti üks pilt. Spetsialisti roll on protsessi vaadelda, tulemus (pilt) registreerida ning hiljem täpsustavaid küsimusi esitades liivakasti tehtud pilti tõlgendada. Hindamise ja tulemuste interpreteerimise protsessis järgitakse standardiseeritud juhised. Metoodika kasutamine eeldab vastavate koolituste läbimist. Eestis on Erica metoodika kasutusel näiteks SA TÜK Psühhiaatriakliinikus ja Tartu Nõustamis- ja Kriisiabikeskuses.

Erica metoodika on Lastekliiniku psühholoogidele täiendavaks abivahendiks laste ja noorukite käitumis- ja emotsionaalsete probleemide hindamisel tuginedes lapse loomulikule tegevusele – mängule. Lisaks aitab Erica metoodika kasutuselevõtt arendada laste psühhoteraapia võimalusi Lastekliinikus.

 

Kaili Trossmann
Mairi Männamaa
lastekliiniku laste ja noorukite arendus- ja taastusravi keskuse psühholoogid