Vasakult: dots Aare Märtson, dr Kishor Kumar Muniyappa, prof Tiit Haviko ja dr Kiran Kumar Mallam. Foto: Jaak Nilson.

Märtsi lõpust mai keskpaigani viibisid traumatoloogia ja ortopeedia kliinikus enesetäiendusvisiidil India ortopeedilised kirurgid dr Kiran Kumar Mallam ning dr Kishor Kumar Muniyappa.

India kolleegide kuunädalase külaskäigu eesmärgiks oli tutvuda tunnustatud Saksa ortopeediafirma W. Link endoproteeside kasutamisega, mille osas ortopeediakliinik omab pikaajalisi kogemusi. Lisaks praktiseeriti dots Aare Märtsoni, prof Tiit Haviko ja teiste ortopeedia osakonna arstide käe all erinevaid liigesevahetusoperatsioonide tehnikaid.

 

Välisriigis praktiseerimise vajadust põhjendasid külalisortopeedid India suure populatsiooni ning tervishoiusüsteemi eripäraga, mistõttu sooritatakse seal liigese proteesimise operatsioone tavaliselt vaid suurtes keskhaiglates. Väikestes, 200-600 voodiga haiglates, kus nad ka ise töötavad, jääb vastavast kogemusest tihtipeale vajaka.

India arstide sõnul jõuti TÜ kliinikumini just nimelt eelpoolmainitud Saksa firma vahendusel, kes selle neile ühe võimaliku praktiseerimise paigana välja pakkus. „Esmalt soovitati meile Hamburgi instituuti, kuid sellest me huvi puudumise tõttu keeldusime,“ rääkis dr Kiran Kumar Mallam. Kirurgide järgmisteks valikuteks olid Helsingi Ülikooli Haigla ja Tartu Ülikooli Kliinikum ning nad otsustasid kliinikumi kasuks. Põhjustena tõid arstid välja liigese rekonstrueerimisprotseduuride teostamise sageduse ning inimeste hea inglise keele oskuse. „Tartu Ülikooli Kliinikumil on hea maine,“ märkis dr Kishor Kumar Muniyappa.

Mõlemad ortopeedid kinnitasid kui ühest suust, et nende visiidi eesmärk sai kenasti täidetud. Dr Kishor Kumar Muniyappa sõnul ületati külastuse siht suisa mitmekordselt: „Me kogesime palju enamat, kui esialgu oma eesmärgiks seadnud olime“. Ka Maarjamõisa haiglaga ning kliinikumi personaliga jäid külalised väga rahule. „Ma tunnen ennast siin nagu oma kodukliinikus,“ jagas dr Kiran Kumar Mallam kiidusõnu. „Kogu meeskond tegi meie olemise siin väga mugavaks ning inimesed on ääretult lahked ja soojad“.

Kõige väärtuslikumaks aga hindasid külalistohtrid oma Eestis viibimise juures võimalust teha koostööd nii sõbraliku ja hoolitseva kolleegiga nagu seda on prof Tiit Haviko.

 

Kliinikumi Leht

 

Kommentaar:

Ortopeedia osakonna koostöö Link-korporatsiooniga ulatub pea 20 aasta taha, mil 1990. aastal pandi siinsele patsiendile esimese nende valmistatud protees. Meie koolitusalane partnerlus sai aga alguse ühel konverentsil paar aastat tagasi, millest saati oleme ka selles valdkonnas nendega tihedat koostööd teinud. W. Link ortopeediatoodete kasutamiskompetentsi tõestuseks omame ka firmapoolset sertifikaati.

India ortopeedide visiit kliinikumi on paljuski seotud Link-korporatsiooni plaaniga oma tegevust ka Aasiasse laiendada. Firma soovis uuele turule oma tooteid tutvustada neid juba edukalt kasutavate haiglate baasil, mistõttu pöördusidki korporatsiooni esindajad meie poole ning pakkusid võimalust külalisortopeede võõrustada.

Edasine suhtlus ja protseduur toimus siiski juba kahe haigla vahel. Siinjuures aga ei saa mainimata jätta, et India kolleegide külaskäigu juures mängis suurt rolli ka Tartu Ülikooli välissuhete osakond, kes selle nimel väga palju tööd on teinud.

 

Mrtson_pisike
Dr Aare Märtson
traumatoloogia ja ortopeedia kliiniku juhataja