Laupäeval, 6. novembril toimus Kandles tervisepäev „Meestelt meestele", kus meeste tervisest ja ohtudest tervisele kõnelesid meesarstid. /.../ TÜ Kliinikumi kardioloog Tiit Pokk rääkis aga ühest neist – ülekaalust kui tervisehädade põhjustajast.

11.11.2010, Võrumaa Teataja. „Meestele mehelikku nõu ja peredele üks suur terviseedendamise päev"

 

Preemiad said tänavu Tartu ülikooli kliinikumi lastekliinik ja Tartu ülikooli kliinikumi kirurgiakliiniku lastekirurgia osakond, kus on ühtlasi UNICEFi hõbedase tänumedali pälvinud doktor Karin Variku vedamisel loodud laste jaoks eriline õhkkond. Kus arstid ja personal teevad kõik selleks, et lastel oleks nii enne kui pärast operatsiooni hea olla.

12.11.2010, Postimees. „UNICEF tunnustas lastele head tegijaid"

 

Ravimata suguhaigus võib meestel põhjustada nii kroonilisi suguteedepõletikke kui viljatust, rääkis konverentsil "Mees, seks ja arst" Tartu Ülikooli Kliinikumi androloogiakeskuse meestearst Paul Korrovits.

13.11.2010, Meditsiiniuudised. „Ravimata suguhaigus võib viia viljatuseni"

 

 

 

USA John Hopkinsi ülikooli bioeetika professori Ruth R. Faden sõnul seisab kaasaegse maailma meditsiin hetkel olulise valiku ees - milliste kriteerimite järgi otsustada, keda ravida. /.../ Tohtrid kinnitavad, et raha pole see, mille järgi valikuid langetada ning Tartu Ülikooli kliinikumi vanemarsti Tanel Laisaare kinnitusel on rahast tähtsam see, et inimesele kingitakse uus elu.

14.11.2010, Postimees. „Kaasaegne meditsiin seisab raskete valikute ees"

 

"Ma ei soovita hüpata voodis seni, kuni põhi alt kaob, ja märjal põrandal liugu lasta. Samuti ei soovita hiilida kõrvale ravimi – Pipi teab, mis see on – võtmisest," tervitab Tartu lastehaiglasse astujaid Katrin Viirpalu nimekiri asjadest, mida ta haiglas teha soovitab ja mida mitte.

15.11.2010, SL Õhtuleht. „Katrin Viirpalu: haiglas tuleb niipalju nutta, kui nuttu on"

 

Ei, ma ei taha öelda, justkui ülikool peaks Maarjamõisa väljalt täiesti ära kolima. Arvestades haiglate ja arstiteaduskonna hoonete paiknemist Maarjamõisa kandis, oleks mõistlik Maarjamõisa väljal arendada ülikooli kliinikumi ja haiglatega seostuvat, mitte püüda luua sinna reaalteaduste linnakut.

18.11.2010, Eesti Päevaleht. „Ülikool põllu peale?"

 

Tartu noortest käis töövarjuks 530 keskkooli vanima klassi õpilast, kel järgmisel aastal vaja teha valik edasiõppimiseks. /.../ Kõige rohkem pakkus noortele huvi haiglatöö – kliinikumi asutustes oli vähemalt 130 abiturienti.

19.11.2010, Tartu Postimees. „Tuleviku ametimehed kaesid tööd"

 

«Raputatud lapse puhul on asi õnnetusest kaugel, enamasti on tegu lapse väärkohtlemisega täiskasvanute poolt,» ütles lastearstide sügiskonverentsil TÜ Kliinikumi lastekliiniku arst Inga Talvik.

21.11.2010, Postimees. „Lapse raputamisel võivad olla rasked tagajärjed"

 

Noortel esineb üha enam kuulmisprobleeme, mis on tõenäoliselt põhjustatud valju muusika kuulamisest kõrvaklappidega, ütles TÜ Kliinikumi kõrvakliiniku kuulmise ja kõnestamise osakonna juhataja Reet Tikk.

21.11.2010, Eesti Päevaleht. „Arst: kõrvaklapid rikuvad noorte kuulmist üha enam"

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi anestesioloogi ja intensiivraviarsti Katrin Elmeti sõnul on meditsiini areng pannud arstid olukorda, kus nad peavad mõnikord pikendama surma protsessi ning see ei ole eetiline. Seetõttu peavad arstid tema hinnangul hakkama mõtlema patsiendi väärika surma peale.

24.11.2010, Postimees. „Arst eutanaasiast: elu pikendamine pole alati eetiline"

 

Tartu Ülikooli unemeditsiini vanemteaduri, nina-, kõrva- ja kurguarsti Marlit Veldi sõnul pole norskamine iseenesest haigus, aga kui norskamine vaheldub hingamispausidega, võib sellest kujuneda tõsine tõbi – unelämbus ehk uneapnoe.

24.11.2010, Postimees. „Norskamine pole naljaasi"

 

Nii Tartu Ülikooli Kliinikum kui ka Rakvere haigla tunnistavad, et neil on tänavused haigekassa lepingumahud üle- mitte alatäidetud. "Kliinikumil on haigekassaga sõlmitud lepingud ületatud," teatas Kliinikumi esindaja Kristi Tael.

25.11.2010, Meditsiiniuudised. „Haiglatel lepingumahud ületatud"

 

Konkursile laekus kokku 41 ankeeti, mille seast Tervise Arengu Instituudi spetsialistid valisid välja 15 edasipääsejat. Nendeks olid: TNT Worldwide Ekspress Eesti AS, Haridusamet, AS Pärnu Vesi, AS Ida-Tallinna Keskhaigla, Põltsamaa Lasteaed Mari, SA Tallinna Lastehaigla, SA Tartu Ülikooli Kliinikum, /.../.

25.11.2010, Äripäev. „Tervisesõbralik töökoht 2010 on A-Selver"

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi peamaja suurte akende kõrval asuv hele sein on õitest värviline. Seal näeb Elva fotograafi Enn Lumeti lillepilte, mis annavad õuest vastu vaatavale külmale ja lumisele ilmale sooja ning jõulise vastukaalu.

29.11.2010, Tartu Postimees. „Kliinikumis avanes õienäitus"

 

Tartu Ülikooli stomatoloogiakliiniku suu- ja hambahaiguste osakonna juhataja Jan Orni sõnul tuleb hambakivi regulaarselt eemaldada, sest selle tegemata jätmisel võib tekkida luupõletik, mille tagajärjel aga võivad hambad mingi moment suust lihtsalt välja kukkuda.

29.11.2010, Postimees. „Hambakivist tekkinud luupõletiku tagajärjel võib hammas suust välja kukkuda"

 

Meeste liikuma saamiseks on neile tarvis eeskujusid ja arvamusliidreid, kes ütleksid, et enda eest hoolitsemine pole vaid kord aastas arsti külastamine, ütles meestearst Kristo Ausmees.

29.11.2010, Postimees. „Arst: arvamusliidrid paneksid mehed liikuma"

 

Tartu kiirabi juht Ago Kõrg¬¬vee ütles, et peaaegu iga päev satuvad kiirabitöötajad korteritesse, mille õhk on vingugaasist paks. «Ning inimesed kaebavad peavalu ja halba enesetunnet,» ütles ta.

30.11.2010, Tartu Postimees. „Kiirabi juht hoiatab vingugaasi eest"

 

E-kiirabi projekti eestvedajat Ago Kõrgveed häirib riiklike ametkondade aeglus e-kiirabi käivitamisel, sest esialgsed tähtajad on kukkunud ja tema hinnangul hakati projekti valest otsast vedama, mistõttu pole selge, millal patsiendid hakkavad uudsetest lahendustest kasu saama.

01.12.2010, Meditsiiniuudised. „Teosammul edenenud e-kiirabi kogub tuure"

 

Ehkki WHO kuulutas pandeemia augustis lõppenuks, pole nn uue gripi teema veel päevakorrast maas, kinnitab TÜ kliinikumi infektsioonikontrolli teenistuse juht dr Matti Maimets. „Tavaliselt jääb pandeemiline viirus aastateks tsirkuleerima. /.../"

02.12.2010, Eesti Päevaleht. „Kolmikvaktsiin annab kaitse ka pandeemilise gripiviiruse vastu"

 

„Kui teie tuttav on põdenud kopsupõletikku, siis võib suure tõenäosusega selle süüdlaseks pidada just pneumokoki ehk Streptococcus pneumoniae nimelist bakterit," ütleb TÜ kliinikumi infektsioonikontrolli teenis-tuse juht dr Matti Maimets.

02.12.2010, Eesti Päevaleht. „Vanemaealisi ohustab ohtlik pneumokokk"

 

Möödunud nädalal leidis terviseameti laboris tänavu esmakordselt kinnitust üks B-gripi viirus, mis viitab gripiviiruste leviku algusele Eestis. /.../ Tartu Ülikooli Kliinikumis kinnitati laboratoorselt kaks A-gripidiagnoosi ning lisaks ka üks B-gripp.

03.12.2010, Postimees. „Gripp annab endast esimesi märke"

 

Kliinikumi juhatuse esimehe Urmas Siiguri sõnul oli kinnistu vastu huvi neljal firmal, kuid lõpuks osales suulisel enampakkumisel kaks: Avita kirjastuse emafirma Sinto In¬¬vest OÜ ning hosteliketi omanik OÜ Kuusteist Eurot, kellel oli plaan teha hoonest majutusasutus.

03.12.2010, Tartu Postimees. „Endise vähikliiniku ostis kirjastus"

 

2 aastat tagasi
5.12.2008. Tartu Ülikooli Kliinikum avas Maarjamõisa meditsiinilinnakus uue ravikorpuse, mis läks maksma ligi miljard krooni; olemasolevale hoonele ehitati juurde samas mahus ravikorpus brutopinnaga 29 500 ruutmeetrit.

05.12.2010, Äripäev. „Täna 5 aastat tagasi hakkas ringi vurama pangabuss"

 

Kliinikumi Lehe teatel on üha kasvamas nõudlus tätoveeringute eemaldamise järele. Seetõttu kinnitas nahakliinik selle protseduuri ka tasuliste teenuste nimekirja.

06.12.2010, Tartu Postimees. „Nahakliinik eemaldab tätoveeringu armivabalt"

 

Tartus tegutsev biotehnoloogia ettevõte Asper Biotech tõi läinud kuul müügile uue jõu, kiiruse ja vastupidavuse geenitesti, mis selgitab, millistel spordialadel on inimesel geneetiliselt paremad eeldused. /.../ Eestis on As¬per Biotechi peamiseks kliendiks Tartu Ülikooli Kliinikum.

06.12.2010, Tartu Postimees. „Sportlikkust selgitab geenitest"

 

Haiglate rivistust üle vaadates avaneb huvitav pilt: suurhaiglatele järgnevad väikesed maakonnahaiglad ja teine suur piirkondlik haigla, Tartu Ülikooli Kliinikum, on sel korral üheksandal kohal. Temagi puhul kehtib see tõsiasi, et 2008 avatud juurdeehitused oleksid ta toonud tippu mõni aasta varem.

07.12.2010, Meditsiiniuudised. „Arstid ja haiglad majanduslikus pingerivis"

 

Ka Kristi Tael Tartu Ülikooli kliinikumist kinnitas, et traumade arv pole viimastel päevadel tõusnud. Ta arvas, et Tartu ilmastikuolud on ka märksa rahulikumad kui Tallinnas nii lume koguse kui libeduse poolest.

07.12.2010, Postimees. „Jalakäijad on lumise libedusega harjunud"

 

Tartu Ülikooli stomatoloogiakliiniku juhataja Mare Saag, ühtlasi hambaarstide liidu asepresident, oli murega hästi kursis. «Eestis on hambaravi asetatud eraettevõtjate õlgadele. Päris selge on, et ükski eraettevõtja omal riskil sellist investeeringut teha ei saa. Riik peaks sisustama niisuguse kabineti ja meie garanteerime, et hambaarstide taha asi ei jää. /.../,» märkis ta.

08.12.2010, Postimees. „Tiina Kangro: võrdsed võimalused Eesti moodi"

 

Kolm A gripidiagnoosi kinnitati Tartu Ülikooli Kliinikumis, kuid neil juhtudel viirust ei subtüpeeritud.

08.12.2010, Maaleht. „Eelmisel nädalal leiti taas üks uue gripi viiruse kandja"

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi esindaja kinnitas, et raviasutus on võimeline uuest aastast vaimupuuetega inimestele neile vajalikku hambaravi teenust osutama hakkama. See tähendab hambaravi koos anestesioloogia võimalustega.

09.12.2010, Postimees. „Sotsiaalkomisjon asus vaimupuuetega inimeste hambaravi lahendama"

 

Hea uudis oli teatada Tartu ülikooli stomatoloogiakliiniku juhatajal Taavo Seedrel. Nimelt alustab uuel aastal kliinikumi juures tegevust uus, päevakirurgia osakond, kuhu on planeeritud ka kontrollitud narkoosi võimalusega hambaravikabinet.

10.12.2010, Linnaleht. „Hambaravi: võrdsed võimalused Eesti moodi"

 

Jõulukuul peab oma 50-ndat sünnipäeva Tartu Ülikooli Kliinikumi Sisekliiniku juhataja, sisehaiguste propedeutika professor, dr. Margus Lember.

13.12.2010, ERR. „TÜK Sisekliiniku juhataja professor Margus Lember tähistab juubelit"

 

Proovi kogumine on kiire ja lihtne ja seda tehakse vanemate nõusolekul kõigile Eestis sündinud lastele 3.–5. elupäevani kas sünnitusmajas või lastehaiglas. /.../ Kogu Eestis kogutud proovid saadetakse Tartu Ülikooli kliinikumi laborisse.

14.12.2010, SL Õhtuleht. „Sõeltestid kingivad tervise kõigile lastele", autorid: Mari-Liis Uudelepp ja Maris Teder-Laving

 

Haiglavõrgu arendamise 285 594 107 kroonist jätkub ka Tartu Ülikooli kliinikumi juurdeehituseks.

14.12.2010, Tartu Postimees. „Helmer Jõgi: riigieelarve Tartu poolt vaadatuna"

 

Suitsetamine on vähemalt kümnekonna kopsuhaiguse, kopse haarava süsteemse tervisehäire või muid elundeid mõjutava tõve põhjus või riskitegur. Haiguste nimekiri aja jooksul üha pikeneb.

16.12.2010, Meditsiiniuudised. „Sigaretisuitsust kannatab kogu organism", autor: Alan Altraja.

 

Spordimeditsiini üks peamine prioriteet on kaitsta sportlase tervist – ära hoida haiguslike seisundite teket, olemasolevate haiguste süvenemist ja äkksurma.

16.12.2010, Eesti Päevaleht. „Noorsportlaste tervist peab kontrollima", autorid: Agnes Mägi, Rein Kuik, Eve Unt.

 

Kui te jääte ravile Ida-Tallinna Keskhaiglas või Tartu Ülikooli Kliinikumis, siis tõenäoliselt lahkude neist haiglatest elusana. Kui aga Jõgeval, Elvas või Hiiumaal, on teie šansid kehvemad.

17.12.2010, Eesti Ekspress. „Ekspressi haiglate edetabel: Millises haiglas me sureme?"

 

Jõulukuul peab oma 50-ndat sünnipäeva Tartu Ülikooli Kliinikumi sisekliiniku juhataja, sisehaiguste propedeutika professor, doktor Margus Lember.

17.12.2010, Meditsiiniuudised. „TÜK sisekliiniku juhataja Margus Lember tähistab juubelit"

 

Möödunud neljapäeval kutsus riigikogu sotsiaalkomisjon kokku vajalikud osapooled, et leida häbiväärsele probleemile lahendus veel enne valimisi. Minutitega sai selgeks, et Tartu ülikooli kliinikum suudab vajaliku sisustusega kabineti tööle panna uue aasta algul.

17.12.2010, Eesti Päevaleht. „Võrdsed, võrdsemad ja võrdsusetud"

 

"Eestis on levinud suhtumine, et vaktsineerimine on pigem tittede värk ja koos lapsepõlvega kaob ka vajadus vaktsineerimisteks," nendib Tartu Ülikooli kliinikumi nakkusosakonna juhataja Matti Maimets. Paraku ei pea see laialt levinud arvamus paika.

21.12.2010, SL Õhtuleht. „Vaktsineerimine: kindlasti mitte vaid tittedele"

 

«Ma arvan, et see on laiem tunnustus Eesti arstidele üldse. Arstid satuvad harva meedia huviorbiiti positiivsete uudistega, aga tegelikult tehakse Eesti meditsiinis väga palju, millest laiem avalikkus ei tea ja patsiendid ehk tihtipeale ka aru ei saa,» sõnas Laisaar auhinda vastu võttes.

21.12.2010, Postimees. „Postimehe aasta inimene 2010 on Tanel Laisaar"


Postimehe aasta inimeseks 2010 tunnistatud kopsuarst Tanel Laisaar tunnistas, et ehkki ta oli kohe pärast esimest edukalt lõppenud kopsusiirdamisoperatsiooni põhimõtteliselt valmis kohe järgmise tegemiseks, püsis operatsiooni järel närvipinge veel nädalaid.

21.12.2010, Postimees. „Laisaar: närvipinge pärast operatsiooni püsis nädalaid"

 

Eesti Kirurgide Assotsiatsiooni juhi hinnangul on Postimehe aasta inimese tiitliga tunnustatud kopsuarst Tanel Laisaar kindlasti läbilöögivõimeline inimene, kelle juhtimisel tehtud esimene kopsusiirdamisoperatsioon viis Eesti kirurgia järgmisele arenguetapile.

21.12.2010, Postimees. „Kirurgide juht: kopsusiirdamine viis Eesti kirurgiat edasi"

 

Postimehe aasta inimeseks tunnistatud kopsuarst Tanel Laisaar on tema kolleegi sõnul filigraanset tulemust armastav inimene, kes jõudis Eesti esimese kopsusiirdamisoperatsioonini aastatepikkuse lisatöö ja kindlasti kliinikumis tehtud igapäevase veenmistöö tulemusel.

21.12.2010, Postimees. „Kolleeg: Laisaar selgitas igapäevaselt siirdamise vajalikkust"

 

Postimehe otsus tunnustada tänavu aasta inimese tiitliga kopsuarst Tanel Laisaart on ühelt poolt tunnustus Eestis esimese kopsusiirdamise teinud arstile ja tema meeskonnale, kuid teiselt poolt võivad kõik Eesti meedikud pidada seda austusavalduseks neilegi.

22.12.2010, Postimees. „Juhtkiri: tunnustus arstkonnale"