Plastikakirurg Peep Pree (51) ja tema meditsiiniõeharidusega naine Endla Pree (50) asutasid 18 aastat tagasi Tartusse Eesti esimese ilukirurgiale orienteeritud erakliiniku Clinica. /.../ Peep töötas alguses poole kohaga Tartu Ülikooli Kliinikumis ja poole kohaga Clinicas. 

Oktoober 2010, Elukiri. „Alati teineteise jaoks olemas"

 

Ida-Tallinna Keskhaigla konverentsil „Tromboos – interdistsiplinaarnne probleem III" esinenud Tartu Ülikooli Kliinikumi sisearst Anne Kirss toonitas oma ettekandes, et kuigi antibeebipillid tõstavad venoosse tromboosi riski, esineb tervel noorel naisel venoosne tromboos sagedamini raseduse kui pillide tarvitamise ajal.

08.10.2010, Med24.ee. „Anne Kirss: tervel noorel naisel esineb venoosne tromboos sagedamini raseduse kui antibeebipillide võtmise ajal"

 

Tartu Ülikooli arstiteaduskonna päevade raames anti selle aasta kliinikumi teadustöö preemia geneetikute grupile. Töö valmis koostöös TÜ Biokeemia Instituudi, arstiteaduskonna siirdemeditsiini keskuse, TÜK ühendlabori geneetikakeskuse, TÜ lastekliinikuga (Tiina Kahre, Kalle Kilk, Mari-Liis Uudelepp, Ursel Soomets, Katrin Õunap). Gruppi kuulus ka Tallinna lastehaigla geneetik Kairit Joost.

14.10.2010, Meditsiiniuudised. „Geneetikute töögrupp sai kliinikumi preemia"


Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) läks uuele süsteemile üle septembri alguses ja see puudutab vaid tasulist visiiti. /.../ Tasulise arstivisiidi ettemaksu on kaalunud ka Tartu Ülikooli kliinikum ja Lääne-Tallinna keskhaigla (LTKH). «Praegu ei ole meil visiiditasu ettevõtmine veel tehniliselt võimalik,» ütles TÜ kliinikumi avalike suhete juht Kristi Tael.

18.10.2010, Postimees. „Haigla nõuab eriarstile soovijatelt ettemaksu"

 

Foorumi peakorraldaja, meestearst Kristo Ausmehe sõnul on Viljandimaa tervisefoorumi puhul tegemist kuuenda üritusega meeste tervisefoorumite sarjast, mis viiakse ellu Lõuna-Eesti maakondades terviseprogrammi «Mehed liikuma» käigus. Foorumi avasõnad ütleb Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves. /.../ Egon Puuorg Tartu ülikooli kliinikumi traumatoloogia- ja ortopeediakliinikust annab ülevaate sporditraumade põhjustest ja ravist.

18.10.2010, Sakala. „Mehed räägivad Holstre-Pollis oma tervisest"

 

Töötervishoiuarsti juurde tuli kondiiter, kes vormib päevas käsitsi 1000 saiakest. «Tema probleemid on valutavad küünarliigesed ja õlad,» kommenteerib arst Tiia Piho. Tiia Piho on Tartu Ülikooli Kliinikumi töötervishoiuarst ja tegeleb selle kondiitriga juba pikemat aega.

18.10.2010, Tartu Postimees. „Töötervishoid kiunub vaesuse käes"


Oktoobri alguses koitis riigihanke tähtaeg, millega otsiti Tartus Toomemäel asuva endise sünnitusmaja ümberehitajat. Sellest saab tulevikus Tartu Ülikooli sotsiaal- ja haridusteaduskonna hoone. Hea uudis on, et Lossi 36 hoones ehitustööde jätkamiseks on soovi avaldanud üheksa ettevõtet.

19.10.2010, Meditsiiniuudised. „Vana sünnitusmaja ootab hanke võitjat"

 

Tartus on tulekul rahvusvaheline meditsiinikongress, kus kõne all anestesioloogia ja intensiivravi küsimused. /.../ Eesti spetsialistidest astuvad kõnepulti teiste seas näiteks TÜ arstiteaduskonna dekaan prof Joel Starkopf, kes räägib intensiivravi kvaliteedist, /.../ TÜ kliinikumi arst-õppejõud dr Kadri Tamme, kes räägib H1N1-viiruse epideemiast /.../.

19.10.2010, Tartu Postimees. „Meditsiinikongressile kogunevad anestesioloogid kogu Euroopast"

 

Skisofreenia on psüühikahäire, mille tõttu inimene hakkab tajuma oma ümbrust ja keskkonda varasemast teistsugusena, ütleb Tartu Ülikooli Kliinikumi psühhiaater Kärt Uppin.

20.10.2010, Postimees. „Vaimuhaigus aitab reaalsusest põgeneda"


Täies mahus onkoloogiaravi on võimalik praegu saada Tartu Ülikooli Kliinikumis ja Põhja-Eesti Regionaalhaiglas.

20.10.2010, Meditsiiniuudised. „Patsiendid soovivad vähiravi saada ka Pärnus ja Ida-Virus"

 

Meestearst Olev Poolametsa sõnul ei tähenda naiste seas levima hakanud mure, et noored mehed seksuaalselt väheaktiivsed on, antud probleemi tõesust - pigem julgevad naised enda vajadustest rohkem rääkida.

25.10.2010, Postimees. „Poolamets: meeste vähenev seksuaalsus on müüt"

 

Lastefondi juht Küllike Saar ütleb, et neljapäeval Meru näituse avamisel annab ta Tartu Ülikooli Lastekliinikule üle ka püsiannetajate toel muretsetud infusioonipumba, see on aparaat tilgutiga manustatava ravimi ülitäpseks doseerimiseks, ning neli automaatsüstalt.

25.10.2010, Tartu Postimees. „Maalid teenivad laste tervise heaks raha"


Tartu Ülikooli Kliinikumi lastereumatoloogi dr Chris Pruunsilla väitel haiguse põhjust täpselt ei teata ning vallandavateks teguriteks võivad olla infektsioon, trauma, stress, nihked hormonaalses tasakaalus või väliskeskkonna mõjud. /.../ Juveniilne artriit saadab inimest kogu elu.

25.10.2010, Maaleht. „Lapseeas alanud juveniilse artriidi ravi peab jätkuma täiskasvanueas"

 

Traumatoloog-ortopeed Leho Rips on aastaid tegelenud kergejõustiku, võrkpalli, suusatamise, rattasõidu, idamaiste võitluskunstide ja joogaga. Ta möönab, et ka tema on sporti harrastades üht-teist valesti teinud.

26.10.2010, Tartu Postimees. „Kuidas tervisesport vahel tervise tuksi keerab"

 

Kroonilise vea korral pole kirurginoaga pahatihti midagi ette võtta. On asju, mida saab parandada, aga enamik tuleb lahendada teisiti. Selgitada, et ei tasu loota kiiret lahendust.

26.10.2010, Tartu Postimees. „Dr Leho Rips: emotsioon või tarkus", autor: Leho Rips.

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku juht Vallo Tillmann on arst, kes juba kuus viimast aastat kuulub Euroopa Ravimiameti harva kasutatavate ravimite komiteesse. «Me oleme Euroopa Liidu direktiividega loonud teatud soodustused, mis peaksid ravimifirmasid ka harva esinevate haiguste ravimite ehk harvikravimite nimel tööle panema,» sõnab ta.

27.10.2010, Tartu Postimees. „Patsientide ravi piirab bürokraatia"

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi geneetikakeskuse pediaater Mari-Liis Uudelepp selgitab, et rasvhappeid on mitmesuguseid, aga just pika ahelaga rasvhapete lammutamisega ei saa Albiina organism hakkama – need kuhjuvad maksa, südamelihasesse, silmapõhja ja mujalegi ning lõpuks ei suuda elundid enam korralikult töötada.

27.10.2010, Tartu Postimees. „Albiina saab ravi tänu annetustele"

 

Seetõttu jagunevad keskused kaheks - nendeks kus tehakse kopsutransplantatsiooni ja nendeks, kus ei tehta. Kliinikum kuulub nüüd esimesse kategooriasse ja seda tänu Kliinikumi ja Kliinikumiväliste erinevate struktuuriüksuste ladusale koostööle.

28.10.2010, Meditsiiniuudised. „Eesti esimene kopsusiirdamine kui kvaliteedimärk", autor: Rain Jõgi.

 

Nii Tartu ülikooli kliinikum kui ka Põhja-Eesti regionaalhaigla kinnitavad, et topeltvisiiditasu ei võeta, kuid parandatud on patsientidega infovahetuse võimalusi.

31.10.2010, Meditsiiniuudised. „Arsti vastuvõtust vabastab vaid avarii?"

 

Tänukirjaga tunnustati ka tublimaid e-õppe edendajaid ülikoolis: arstiteaduskonna sisekliiniku sisehaiguste propedeutika dotsenti Kai Saksa /.../.
November 2010, Universitas Tartuensis. „Tunnustus"


"Glükoosamiin, kondroitiin ja nende kombinatsioon ei vähenda liigesevalusid ega mõjuta liigesepilu kitsenemist võrreldes platseeboga," kirjutasid Šveitsi Berni ülikooli teadlased Suurbritannia meditsiiniajakirjas British Medical Journal, vahendas Novaator. /.../ Tartu Ülikooli kliinikumi ortopeediakliiniku juhataja dotsent Aare Märtson ütles, et Šveitsi teadlaste uuring põhineb väga põhjalikul ja mitmekülgsel analüüsil, mis võimaldab autoritel teha ka väga jõulisi järeldusi. 

01.11.2010, Meditsiiniuudised. „Glükoosamiin liigesevalude vastu ei aita"

 

Tartu Ülikooli kliinikumi silmakliiniku juhataja professor Pait Teesalu ütles, et kõige sagedamini põhjustavad silmapõletikke adenoviirused, mis tekitavad silma limaskesta punetust ja sügelemist koos vesise, värvusetu eritisega.

03.11.2010, Postimees. „Silmad vajavad sügisel enam hoolt ja puhkust"

 

Täna hommikul oli pooleteise tunni jooksul häiritud Tartu Ülikooli Kliinikumi hambakliiniku töö, kuna meedikud ei pääsenud voolukatkestuse tõttu arvutisse. /.../ Kliiniku teatel ükski vastuvõtt siiski ära ei jäänud. Kliinikum vabandab tekkinud ebameeldivuste pärast oma patsientide ees.

03.11.2010, Postimees. „Voolukatkestus häiris tugevasti hambakliiniku tööd"

 

Ruumilise arengu põhimõtetes on lubatud, et ülikool asub koostöös TÜ Kliinikumi ja Tartu linnaga arendama ka kergliiklusteid ning paremat transpordiühendust kesklinna ja Maarjamõisa vahel.

04.11.2010, Tartu Postimees. „Tartu Ülikool arendab kaht kesklinna"

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi meestekliiniku meesterst Margus Punab paneb alanud meestenädala puhul meestele südamele järgmist. /.../ Regulaarselt peaksid suguhaiguste suhtes ennast kontrollima mehed ja naised, kel on üheaegselt mitu seksuaalpartnerit.

08.11.2010, Postimees. „Mida on vaja teada suguhaigustest"

 

Täna alanud meeste tervise nädala käigus toimub neljapäeval Viru hotelli konverentsikeskuses konverents meestest ja seksist. /.../ Konverentsi korraldavad Tartu Ülikooli Kliinikumi meestekliinik, Eesti seksuaalsel teel levivate infektsioonide ühing, Eesti seksuaaltervise liit, MTÜ emakas.ee ja testikodus.ee.

08.11.2010, Eesti Päevaleht. „Konverents meestest ja seksist, osavõtt vaba"

 

«Me pöördusime paljude Eesti näitlejate, lauljate, kirjanike, sportlaste ja teiste avaliku elu tegelaste poole, paludes neil välja mõelda, mida nemad lastele paranemiseks sooviksid,» räägib Pii Müller. /.../Nüüd on lastefondi töötajad kõik soovid piltideks raaminud ning viivad need Tartu Ülikooli Kliinikumi lasteosakondadesse laiali ülehomme.

08.11.2010, Tartu Postimees. „Kuulsuste soovid teevad meele heaks"

 

Esimeseks töökohaks sain määramiskomisjoni otsusega Tartu kliinikumi kirurgia osakonna (Maarjamõisa) ordinaatoriks. /.../ Töökohtade vahetumine on olnud ainult Maarjamõisa ja Toome haavakliiniku vahel 1962 ja 1971 a., mil valmis Maarjamõisa väljal uus kirurgiakorpus.

09.11.2010, Meditsiiniuudised. „Elulugu: Tartu uroloog Gotlieb-Johannes Tulmin"

 

TÜ Kliinikumi psühhiaatriakliiniku lasteosakonda soetatakse SA TÜK Lastefondi toel EKG-aparaat ning 5-aastane Joosep saab koduseks kasutuseks automaatse positiivse õhurõhuravi seadme.

09.11.2010, Meditsiiniuudised. „Kliinikum soetab laste raviks kaks uut seadet"

 

Jätkub ka koostöö tihendamine Tartu Ülikooli Kliinikumiga. "Püüame partnerlusele kliinikumiga konkreetsemat sisu anda," märgib Vask ja toob näiteks ühishanked ravimitele. Kui need arengud on positiivsed, võib haiglajuhi sõnul sellise partnerlusega kuhu iganes edasi minna. "Kuni selleni, et TÜ kliinikum võib tulla Lõuna-Eesti Haigla omanikeringi, kui vastastikune huvi olemas on," räägib Vask.

09.11.2010, Meditsiiniuudised. „Galerii: Endine juht naasis Lõuna-Eesti Haiglasse"

 

Lastefondi eestvedamisel on teoks saanud projekt, mille raames paljud avaliku elu tegelased, sealhulgas Mihkel Raud, Anu Lamp, Leelo Tungal, Epp-Maria Kokamägi, Hendrik Sal-Saller ja proua Evelin Ilves panid paberile oma head soovid Tartu Ülikooli Kliinikumi lastekliiniku pisikestele patsientidele.

10.11.2010, Meditsiiniuudised. „Tuntud inimeste head soovid lastekliiniku seintel"

 

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond peab oma kümnendat sünnipäeva ning teeb sel puhul kingitusi teistele – kliinikum sai eile endale uhiuue fiiberbronhoskoobi.

11.11.2010, Tartu Postimees. „Uus aparaat läheb kohe käiku"

 

Eesti meestel ei maksa enam meestearsti juurde vastuvõtule minekut karta, kuna spetsiifiliste proovide võtmine on tehtud valutuks, rõhutas Tartu Ülikooli meestekliinikumi meestearst Margus Punab.

11.11.2010, ERR. „Punab: meestearsti ei maksa enam vältida"

 

2010. aasta kevadel kontrollisid haigekassa ja sotsiaalministeeriumi spetsialistid rahvusvahelist haiguste klassifikatsiooni (RHK) versiooni, mille tulemusena tehti Tartu Ülikooli kliinikumi ettepanekul mitmeid muudatusi. Meil on väga kahju, et avaldatud versiooni tekkis muudatustejärgselt vigu.

11.11.2010, Postimees. „Haiglate uus infosüsteem pakub enneolematuid diagnoose"


Tabletiahmimisel võib olla mitmesuguseid põhjusi tõelisest surmasoovist kuni ajalehte pääsemise või sõprade õhutusel tehtud mõtlematu katsetuseni, ütleb Tartu Ülikooli kliinikumi lastepsühhiaater Anu Susi. «Et laps üldse tuleks mõttele mingil eesmärgil üleannuses tablette võtta, peab tal olema teadmine, et niiviisi tehakse,» lisab ta.

12.11.2010, SL Õhtuleht. „Šokis ema: «Me ei tea, mis tabletid need on ja kust need tulevad...»"