Tartu Ülikooli psühhiaatriakliiniku psühhiaatri Tuuliki Hioni sõnul pole uneskõndimisele efektiivset ravi veel leitud. Seega ei jää vanematel üle muud kui sättida kodu nii, et unes ringi tatsav laps end kuidagi vigastada ei saaks.

26.03.2010, Naisteleht. „Miks laps öösel ringi kõnnib?“

 

Õiguskantsler viis koos oma nõunikega 09.03.2010 läbi kontrollkäigu SA Tartu Ülikooli Kliinikumi psühhiaatriakliinikusse.

29.03.2010, Meditsiiniuudised. „Õiguskantsler kontrollis kliinikumi psühhiaatriakliinikut“

 

See on hästi suur võit – ülesanded ämmaemandate ja arstide vahel saavad mõistlikumalt jagatud/…/,” ütles ämmaemandate ühingu president ja Tartu tervishoiu kõrgkooli ämmaemanda õppekava erakorraline vanemassistent Siiri Põllumaa.

31.03.2010, Eesti Päevaleht. „Ämmaemand saab seaduslikud õigused tagasi“

 

Palliplatsil võtavad mõõtu Tartu Ülikooli kliinikumi, Põhja-Eesti regionaalhaigla ning Tartu Ülikooli arstiteaduskonna õppejõudude ja üliõpilaste võistkonnad, teatas linnavalitsus.

31.03.2010, Tartu Postimees. „Meedikute korvpalliturniir juhib tähelepanu tervisele“

 

Teisel kahel regionaalhaiglal, Tartu Ülikooli Kliinikumil ja Tallinna Lastehaiglal vähenevad eelarved võrreldes mulluse aastaga viis protsenti.

31.03.2010, Meditsiiniuudised. „Eelarvet kärbitakse kõige vähem PERHil“

 

Tihtilugu ei aimatagi, et anesteesia on seotud riskidega ja et tuimastuse viib läbi arst, kes on selleks saanud spetsiaalse ettevalmistuse. Pisut selgust sellesse “salapärasesse” meditsiinivaldkonda toob Tartu Ülikooli Kliinikumi anestesioloog ja intensiivraviarst Katrin Elmet.

Aprill 2010, Kodutohter. „Anesteesia peidus pool“

 

TÜ Kliinikumi lastearst-allergoloogi Maire Vasara sõnul põhjustab ülitundlikkusenähte imikueas kõige rohkem toit. “Ülitundlikkus mingile toiduainele on kas immunoloogiliste mehhanismide vahendatud toiduallergia või teiste mehhanismide vahendatud toidutalumatus.

Aprill 2010, Kodutohter. „Allergia väikelastel“

 

Teisel kahel regionaalhaiglal, Tartu Ülikooli Kliinikumil ja Tallinna Lastehaiglal vähenevad eelarved võrreldes mullusega viis protsenti.

01.04.2010, Postimees. „Haiglatest kärbitakse eelarvet kõige vähem PERHil“

 

Kirurg Emad Mustafa viibis sel nädalal Tartu Üli­­kooli Kliinikumis praktikal, assisteerides kümmekonda liigesevahetuse operatsiooni ning hoolega tähele pannes, milliseid nippe kirurgid kasutavad.  

01.04.2010, Tartu Postimees. „Sudaani arst ootab oma riigis uusi patsiente“

 

Pikal talvepuhkusel viibimise põhjused võivad olla väga erinevad, kuid reeglina on selleks ikkagi inimese säästlik ning mugav eluviis. «Üldiselt on uuesti treenima hakkamine sellelt tasandilt väga teretulnud nähtus,» kommenteerib SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku vanemarstõppejõud Eve Unt.

05.04.2010, Postimees. „Pikale treeningpausile järgneb pikem põhjaladumine“

 

«Kuna maratonid on seotud pikaajalise kehalise pingutusega, siis on kindlasti vajalik spetsiaalne ettevalmistus, optimaalne läbitud kilometraaž, õige toitumine jne./…/» kirjeldab dr Eve Unt SA Tartu Ülikooli Kliinikumist.

05.04.2010, Postimees. „Suvise maratonihooaja eel heida pilk oma tervisele“

 

Vaskulaarset dementsust diagnoositakse kolm korda rohkem, kui seda tegelikult peaks olema, Alzheimeri tõbe aga kolm korda vähem tegelikust, leiab Tartu ülikooli kliinikumi neuroloog dr Ülla Linnamägi.

07.04.2010, Med24.ee. „Ülla Linnamägi: Eestis on dementsuste diagnoosimine oluline probleem“

 

Sclerosis multiplex (SM) on haigus, mille käigus moodustuvad pea- ja seljaajusse autoimmuunse põletiku kolded./…/ Tartu Ülikooli kliinikumi neuroloogiaosakonna juhataja Siiri-Merike Lüüs räägib, et haigusel pole ühest põhjust.

13.04.2010, SL Õhtuleht. „Sagedane noorte puuet põhjustav tõbi“

 

Tartu Ülikooli Kliinikum ja Tartu Kultuurkapital on kuulutanud välja konkursi preemiale, millega tunnustatakse arste, kes on andnud panuse Eesti tervishoiu ja ühiskonnaelu arengusse ning kaasa aidanud tervishoiu maine tõstmisele ning eesti inimese tervise parandamisele.

14.04.2010, Tartu Postimees. „Kliinikumi preemia otsib kandidaate“

 

Hinnates kogu sünnieelse skriiningu (1995–2009) toimet DSiga laste sündimise sagedusele Eestis, võib konstateerida, et sünnieelse seire tulemusel on DSiga sündivate laste hulk Eestis vähenenud.

14.04.2010, Meditsiiniuudised. „Kromosoomihaiguste sünnieelne diagnostika on korda läinud“, autor: Mari Sitska

 

Üheks suureks probleemiks peetakse naiste suitsetamist, eriti raseduse ajal. Uuringutega on kindlaks tehtud, et kui poisslast kandev ema raseduse ajal suitsetab, vähendab see sündiva poisi tulevast viljakust 20 protsendi jagu.

17.04.2010, Eesti Ekspress. „Mehe viljakusele tuleb mõelda juba enne tema sündi“, autor: Margus Punab

 

Vastab TÜ Kliinikumi infektsioonhaiguste arst Rita Pihlak: Esimene revaktsineerimine on kõigil kolme aasta järel. See tähendab, et kaks esimest süsti tehakse kuupikkuse vahega, kolmas aasta möödudes, neljas kolme aasta pärast ja järgmine juba viis aastat hiljem.

19.04.2010, Tartu Postimees. „Mitme aasta tagant tuleks end puukentsefaliidi vastu kaitsesüstida?“

 

1–2 nädala jooksul pärast hammustust avalduvad gripisarnased haigusnähud: väsimus, kerge palavik koos pea- ja lihasevaludega. "Ainult nende nähtude põhjal on arstil raske entsefaliiti diagnoosida, sest vaevused kestavad kuni nädala ja seejärel enamik inimesi terveneb," räägib Tartu Ülikooli Kliinikumi nakkushaiguste arst Rita Pihlak.

20.04.2010, SL Õhtuleht. „Oska märgata“

 

TÜ Kliinikumi naistekliiniku vanemarsti Ursula Klaari sõnul on ämmaemandate iseseisvad vastuvõtud aidanud lühendada järjekordasid naistearstide vastuvõtule. Seal alustasid ämmaemandad iseseisvat vastuvõttu 2008. aasta lõpus.

21.04.2010, Meditsiiniuudised. „Ämmaemandad FIEks ei kiirusta“

 

Tudengite mõõdetavad näitajad on Tartu Ülikooli Kliinikumi südamekliiniku juhataja professor Jaan Eha sõnul kindlasti nende hulgas, mis südame- ja veresoonkonna haiguste tekke kiirust määravad.

22.04.2010, Tartu Postimees. „Tudengid mõõdavad rõhku ja suhkrut“

 

2004. aastal käivitas Eesti haigekassa koostöös TÜK kõrvakliinikuga arenenud Lääne-Euroopa riikide eeskujul vastsündinute kuulmisuuringute programmi.

22.04.2010, Eesti Päevaleht. „Vastsündinute kuulmisuuringu senised tulemused on olnud rõõmustavad“, autor: Katrin Kruustük

 

Pool aastat tagasi pankrotistunud Eesti esimene vähiravi erakliinik, mille asutasid 2008.aastal Eesti tipp-onkoloogid Hele Everaus ja Peeter Padrik koos kolme Tartu ärimehega. Kliiniku eluiga oli lühike, pisut enam kui aastaga anti abi sajakonnale patsiendile.

23.04.2010, Eesti Ekspress. „Minu ema elu päästnud vähikliinik läks pankrotti“

 

Tartu Ülikooli nahahaiguste kliiniku arsti-õppejõu Külli Paasiku sõnul on raske öelda, mis täpselt peakõõma põhjustab, ent see tekib rasunäärmete intensiivse töö tagajärjel.

28.04.2010, Postimees. „Kõõm on märk nõrgenenud organismist“

 

TÜ Kliinikumi nahakliiniku arst-õppejõud Kristi Abram rääkis, et peale objektiivselt väljendunud haiguse raskusastme sõltub rosaatseaga arsti juurde pöördumine ka subjektiivsest haigustunnetusest.

28.04.2010, Meditsiiniuudised. „Päikese toime ägestab rosaatsead“

 

Isikuandmete kaitse seadus on praktiliselt hävitanud vähiregistri, mille tõttu on Eesti isegi mitmest Euroopa vähktõvega võitlemise projektist eemale jäetud, rääkis Tartu Ülikooli Kliinikumi radioloogiaosakonna juhataja Sulev Ulp.

30.04.2010, Postimees. „Andmekaitseseadus takistab vähi ennetamist“ 

 

TÜK naistekliiniku juhataja Helle Karro sõnul tuleks emakakaelavähi sõeluuringutesse kaasata ka mittekindlustatud naised. „Kui on räägitud, et Eesti tahetakse viia 5 rikkama riigi hulka, aga mina soovin, et võiksime jõuda 5 parimate tervisenäitajatega riigi hulka,“ ütles Karro.

30.04.2010, Meditsiiniuudised. „Eesti vajab rinnavähi sõeluuringu registrit“