6. veebruaril tähistas oma 65. juubelit spordimeditsiini- ja taastusravikliiniku ortopeed ning Tartu Ülikooli Kliinikumi traumatoloogia-ortopeedia õppetooli emeriitdotsent Aalo Eller. Kliinikumi Leht avaldab siinkohal väikese intervjuu juubilariga ning soovib dots. emer. Ellerile ka omalt poolt palju õnne ja tervist!

Dots. emer. Aalo Eller. Foto: Jaak Nilson.

Miks otsustasite arstiks õppida? Kust selline idee tuli?

18-aastaselt sattusin lugema raamatut „Perekond Thibault“ ning just selle raamatu põhjal tundus arsti amet väga huvitav ja meeldiv. Teine põhjus oli see, et just äsja oli avatud spordimeditsiiniosakond, kuhu mul siis tekkis võimalus astuda.

Kuid miks te valisite oma erialaks just spordimeditsiini?

Sest kogu mu elu sisu oli sel momendil sport. Nimelt tegelesin ma nooruspõlves mitmevõistlusega. Olen tulnud kergejõustiku 8-võistluses Eesti koolinoorte meistriks ja kaheksa liiduvabariigi meistriks. Selles vanuses on sport ju ikka poistel põhiline. Ning võib öelda, et spordimeditsiini tudeerima asumine võimaldas mul kaks huvi – spordi ja meditsiini – omavahel siduda.

Kas spordipisik on teil küljes seniajani?

Jah, ikka. Minu uus sportlik hobi on golf, mille avastasin enda jaoks umbes poolteist aastat tagasi. Selle alaga tegelen nüüd üsna aktiivselt – käin mängimas Otepää golfiklubis ning aeg-ajalt osalen ka võistlustel. Kusjuures saavutatud on ka mõned väiksemad auhinnalised kohad.

Mis teid golfi juures köidab?

See on väga ilus hobi: 4,5 tundi värskes õhus ja vaikuses kogu ca 10,5 kilomeetrine rada läbi mängida annab mõnusa kehalise koormuse. Ning see ei ole vaid suvine ala, seda saab väga hästi harrastada ka talvel. Selleks on siseruumides olemas simulaator, mille abil on võimalik virtuaalselt läbi mängida pea kõik maailma parimad väljakud.

 

Dots. emer. Aalo Elleriga
vestles Merili Väljaotsa

 

Aalo Eller

Emeriitdotsent Aalo Eller on kliinikumis töötanud alates 1976. aastast, mil ta sooritas oma esimesed valved traumapunktis.

Eelnevalt oli ta ametis teadustöötajana TÜ Lihastalitluse laboratooriumis ning 1979. aastast assistendina TÜ Spordimeditsiini kateedris.

Sellele järgnesid assistenditöö TÜ Traumatoloogia ja ortopeedia kateedris, dotsendikohustuste täitmine samas kateedris ning 1992. aastast dotsendiamet TÜ Traumatoloogia ja ortopeedia kliinikus. 2008. aasta sügisest on ta Tartu Ülikooli emeriitdotsent.

Dots. emer. Elleri teadustöö põhisuunad on olnud õlaliigese ebastabiilsuse ravi kliinilisanatoomilised alused ning põlveliigese võruketaste vigastuste artroskoopiline ravi ning muutused reielihases enne ja pärast operatsiooni.

Dots. emer. Aalo Eller on Eesti Artroskoopia ja Sporditraumatoloogia Seltsi juhatuse liige ning AO Alumni Seltsi, Eesti Traumatoloogide- Ortopeedide Seltsi (ETOS), International Federation of Societies on Skeletal Diseases (IFSSD) ning European Federation of National Associations of Orthopaedics and Traumatology (EFORT) liige.

 

Kommentaar:

Aalo Eller oli nooruses kõva spordimees ning see on kindlasti jätnud jälje ka tema praegusele tegevusele. Ta on sportlaslikult järjekindel, püsiv ning valmis kõikides oma ettevõtmistes alati lõpuni välja minema.

Ka tema lahkumine traumatoloogia ja ortopeedia kliinikust oli suhteliselt printsipiaalne, mis näitab Aalo Elleri põhimõttekindlust.

 

Dr Aare Märtson.

Dr Aare Märtson
traumatoloogia ja ortopeedia kliiniku juhataja