Tartu üks ainulaadsemaid talveaedu asub kliinikumi hoones aadressil Raja 31. Igat külastajat tervitab juba ukselt maja südames asuv oaas. Selle rohelise võluaia perenaine on kliinikumi aednik Hele-Mall Klaassepp.

Hele-Mall Klaassepp. Foto: Pille-Riin Pregel.

Hele-Mall Klaassepp alustas aednikutööd 27 aastat tagasi Staadioni tänava psühhoneuroloogiahaiglas. Eelnevalt oli ta lõpetanud Räpina Aiandustehnikumi aiandusagronoomina. 1988. aastal kolis haigla uude majja, kuhu oli planeeritud ka talveaed. Aednik meenutab, et alustatud sai nullist ning esimesed taimed soetati 500 rubla eest ülikooli botaanikaaiast. Nüüdseks koosneb kollektsioon ligi 280 taimest ja 30 liigist. Taimed peavad talveaias olema vastupidavad ja varju taluvad nagu näiteks vahalilled, rohtliiliad, kuldnõelköied, varjukannikesed, havisabad. „Õitsvaid taimi võiks rohkem olla,“ on Klaassepp enesekriitiline. „Aga küllap me saame oma paradiisilinnulille ka!“

Psühhiaatriakliiniku talveaed. Foto: Pille-Riin Pregel.Inimestele meeldib aedniku käest ka toataimede kasvatamise kohta nõu küsida. Nii mõnigi toakask, mis liiga suureks kasvanud, on endale talveaias uue kodu leidnud. Seega on igal asukal oma saamislugu ja muidugi vajab iga taim omaette hoolt. „Ausõna, ma ei räägi taimedega, aga kõik mõtted saab mõeldud küll,“ naeratab aednik südamlikult.

Lisaks psühhiaatriakliiniku talveaiale on Hele-Mall Klaassepa hoolealusteks teistegi kliinikute esised lillepeenrad. Ka nende eest hoolitsemine on suur töö, mis nõuab omajagu pühendumist. Aednik toob esile, et aastas istutatakse peenardele kokku ligi tuhatkond lilleistikut.

Hele-Mall Klaassepal on tulnud aegade jooksul tööd teha igasugustes tingimustes. Näiteks meenutab ta, et enne seda, kui töömehed talveaeda taimede kastmiseks vooliku paigaldasid, kulus igaks kastmiskorraks 40 ämbritäit vett. Siiski on aednik Klaassepp enda sõnul väga õnnelik inimene, kel õnnestunud töö ja hobi edukalt ühendada.

 

Kliinikumi Leht