Eesti Vähiliit toetab teistkordselt onkoloogia või hematoloogia residenti 50 000 krooniga osalemaks Texase Ülikooli maailmakuulsa MD Andersoni Vähikeskuse akrediteeritud diplomijärgsel hematoloogiliste ja soliidtuumorite alasel koolitusel, mis toimub tänavu 21.- 26. septembrini Houstonis.

„Seekordne sihtotstarbelise koolitusraha pakkumine noorele vähiarstile võimaldab Vähiliidul juba teist aastat järjest panustada liidu uude toetusvaldkonda – erialakoolitusse ja teadustöösse,“ ütles Vähiliidu juhatuse esimees Vahur Valvere. „Viimased pole sugugi vähem olulised kui laiale avalikkusele suunatud erinevad vähktõve vastased kampaaniad. Liiatigi on pädev arst ja parim võimalik saadaolev kasvajaravi asjad, mida kunagi üle ei ole.“

Vahur Valvere sõnul määratakse 50 000 kroonine toetus MD Andrsoni vähikeskuse korraldatud koolitusel osalemiseks onkoloogia või hematoloogia residendile või sobiva kandidaadi puudumisel sama eriala noorarstile, kel on võimalus toetusele kandideerida avaliku konkursi korras. Toetussumma katab nii nädalase koolituse osavõtumaksu kui ka transpordi- ja majutuskulud. Vähiliitu saab taotlusi saata kuni 30. juunini.

Mullu koolitustoetuse pälvinud hematoloogi Tatjana Tratsi hinnangul oli MD Andersoni Vähikeskuses toimunud koolitus kasulik õppekogemus, sest tegemist on soliidtuumorite ja leukeemia ravi valdkonnas ühe parema ülikooliga maailmas: „Lektorid olid maailmas tunnustatud inimesed ning nende ettekanded väga heal tasemel, samuti sai esinejatele esitada küsimusi – kokkuvõttes oli tegemist parima koolitusega, kus ma seni olen osalenud.“

Tatjana Trats lisas, et antud koolituse puhul on tegemist siiski puhtteoreetilise kursusega. „Enamus osalejaist on seal ameerika arstid, kellega saab koolitusel kogemusi vahetada. Lisaks on mul kasu loengumaterjalidest, mida kasutan siiani.“

Vähiliidu kaudu noorele vähiarstile makstava toetusraha annetas teist aastat järjest maailma juhtivaid vähiravimite tootjaid Hoffmann – La Roche.

1941. aastal loodud MD Andersoni Vähikeskuse poole on viimase kuuekümne aasta jooksul pöördunud ligi 700 000 patsienti, keda on ravitud kirurgiliselt, kemoteraapia, kiiritusravi või immunoteraapia teel või kombineeritud ravimeetodil. 2008. aastal sai vähikeskuses ravi ligi 85 000 vähihaiget.

MD Anderson investeeris 2007. aastal teadustöösse üle 445 miljoni dollari, see summa on olnud viimaste aastate jooksul pidevalt kasvav. Vähikeskus saab riiklikku toetust 10 erialase teadusprogrammi raames, mis uurivad järgmisi kasvajapaikmeid: rind, kops, pea ja kael, melanoom, pankreas, põis, eesnääre, munasari, endomeetrium ning leukeemia. Seda teadustööprogrammi, mis pühendub täielikult vähktõvele, peetakse üheks kõige tõhusamaks jõupingutuseks maailmas.

Igal aastal tuleb MD Andersoni üle 1000 residendi ja doktorandi, et saada spetsiaalset väljaõpet vähktõve uurimiseks ja ravimiseks. Lisaks neile osaleb vähikeskuse koolitusprogrammides üle 4300 üliõpilase.

Üheski teises vähikeskuses pole aastate jooksul läbi viidud nii palju kliinilisi uuringuid, et võrrelda uusi ravimeetodeid standardsetega. Umbes 15% MD Andersoni keskuse patsientidest osaleb kliinilistes uuringutes, et tõestada uute vähivastaste ravimite ja bioloogiliste ühendite tõhusust, väiksemat kirurgilist sekkumist võimaldavaid protseduure ning veel täpsema kiiritusravi võimalikkust.

Praeguseks 17 aastat tegutsenud Eesti Vähiliit (www.cancer.ee) on 1992. aastal Eesti Onkoloogide Seltsi järglasena loodud mittetulunduslik organisatsioon. Vähiliidu ülesandeks on kaasa aidata vähktõvevastase võitluse ideede ja strateegia väljatöötamisele Eestis. Vähiliidu töö põhisuundadeks on vähktõve tekkimise vältimiseks edendada elanikkonna teadlikkust, parandada vähihaigete rehabilitatsiooni ja elukvaliteeti ning aidata kaasa vähktõvega seotud sotsiaalsete probleemide lahendamisele. Läbi oma sihtasutuste osaleb Eesti Vähiliit vähi sõeluuringute ja vähihaigete koduse toetusravi läbiviimisel.

 

Lisainformatsioon:

Eesti Vähiliit
Tel: 631 1730